Bahnhof avvisar krav att lämna ut användaruppgifter

publicerad 16 mars 2022
- av Sofie Persson
Jon Karlung, vd för Bahnhof.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Redan i januari fick internetleverantören Bahnhof krav om vite på fem miljoner kronor efter att man valt att inte lämna ut kunduppgifter till polisen. Nu står man inför ytterligare krav om vite efter att ha motsatt sig att lämna ifrån sig kunduppgifter till Post- och telestyrelsen (PTS). Den här gången gäller vitet en miljon kronor.

Internetleverantören Bahnhof har gjort sig känd för att hålla på sina användares uppgifter, medan exempelvis Telia varit desto mer frikostiga med att lämna ut dem – bland annat även till advokatfirmor som senare skickat ut tusentals utpressningsbrev där man anklagat svenskar för olaglig fildelning och krävt dem på pengar.

Bahnhof har tillämpat liknande principer även för att lämna ut uppgifter till Polismyndigheten vid misstanke om brott gällande datalagringsregler, åtminstone när det gäller IP-adresser i flerbostadshus som inte kan kopplas till en specifik person. I flerbostadshus finns endast en IP-adress utåt, medan ett tillägg i form av portnumret identifierar en specifik bostad. Även om ett sådant portnummer inte finns ska internetleverantören lämna ut uppgifter på begäran från polisen.

Detta resulterade i att PTS i januari meddelade att Bahnhof stod inför ett vite om fem miljoner kronor, på grund av att man inte lämnat ut sådana uppgifter – något som internetleverantören själv överklagade, rapporterar Sweclockers.

Nu står internetleverantören inför ännu ett vitesbelopp när man inte vill lämna ut kunduppgifter till PTS. Denna gång gäller beloppet en miljon kronor, rapporterar Nyhetsbyrån Siren via Dagens Industri. Bahnhof menar dock att det inte finns något ”rimligt behov” av att samla in de detaljerade uppgifterna som PTS kräver samt att man genom att lämna ut dem riskerar företagets sekretess- och företagshemligheter.

Bahnhof har nu tre veckor på sig att antingen lämna ut uppgifterna som krävs eller överklaga vitet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!