Musk: “Myndigheterna hade full tillgång till hela Twitter”

publicerad 19 april 2023
- av Markus Andersson

Redan i ett tidigt skede förstod Elon Musk att allt inte stod rätt till med Twitter, men menar själv att han ändå blev chockerad när han insåg att statliga myndigheter hade “full tillgång till allt som pågick på Twitter” – och även kunde läsa människors privata meddelanden.

Det framgår i en intervju med Musk av Tucker Carlson på Fox.

Musk berättar i intervjun även att det för närvarande inte kan betraktas som ett särskilt ”finansiellt smart” drag att köpa Twitter och att man värderar företaget till mindre än hälften av vad han faktiskt betalade för det.

– Min timing var fruktansvärd, för när budet lades för det var precis innan annonseringarna störtdök, förklarar han men betonar att det inte är de ekonomiska motiven som motiverat honom.

– Det går inte att sätta ett värde på vissa saker och huruvida jag förlorar pengar eller inte är en sekundär fråga jämfört med säkerställa demokratins välmående och yttrandefriheten som är demokratins grundsten.

Musk betonar att debatten på Twitter måste kunna vara så transparent som möjligt och att man lagt stora resurser för att möjliggöra detta.

– Ibland kan sanningen vara svårfångad, men du kan fortfarande sträva efter att komma närmare den, konstaterar han och berättar om en ny funktion på Twitter där felaktiga och förvridna påståenden kan ”rättas” av användarna i form av en faktaruta.

Musk berättar vidare att han var beredd på att hans köp av Twitter skulle orsaka ”vissa negativa reaktioner” men att i slutändan är det viktiga att allmänheten är nöjda med tjänsten.

– Men uppenbarligen finns det många organisationer som haft obegränsat inflytande på Twitter som inte längre har det.

“Myndigheter hade tillgång till allt som pågick”

I intervjun med Carlson kommer Musk också in på hur han upptäckte att Twitter frekvent använts av amerikansk underrättelsetjänst. Han hade länge misstänkt att någonting inte stod rätt till med tjänsten baserat på det stora antalet märkliga inlägg från falska konton som lyftes fram i hans flöde där de kommentarer som visades ofta var närmast identiska.

När han tog kontakt med Twitters styrelse för att diskutera saken möttes han av ett ointresse att förändra saken och beslöt därför att försöka göra det själv.

– Det var helt absurt… Jag blev helt förbluffad över hur olika myndigheter hade full tillgång till allt som pågick på Twitter. Jag var inte medveten om det, säger han och tillägger att dessa också kunde läsa människors privata meddelanden.

Efter övertagandet av Twitter började Musk därför att fokusera på att kryptera Twitters meddelandetjänst och inom någon månad ska det också vara möjligt för användarna att välja huruvida den privata kommunikationen ska vara krypterad eller inte.

Ingen ska favoriseras

Tesla-grundaren förtydligar att hans målsättning med Twitter är att det ska vara så rättvist och neutralt som möjligt och inte favorisera någon särskild politisk ideologi eller någon specifik politisk företrädare – till skillnad från exempelvis Facebook.

– Som jag förstår det spenderade Zuckerberg 400 miljoner dollar under förra valet på att stödja Demokraterna… Låter det opartiskt i dina öron?

Musk berättar också i intervjun att trots att han upphävt Donald Trumps bannlysning på Twitter röstade han faktiskt själv i valet – en smula motvilligt – på Joe Biden. Hans förhoppning är dock att ”en normal person” kan bli president nästa gång.

– En normal person med sunt förnuft vars värderingar ligger i mitten (av vad vad det amerikanska folket (anser). Jag tror att det hade varit fantastiskt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!