Gina Carano stämmer Disney för kontraktsbrott

publicerad 8 februari 2024
- av Jan Sundstedt
Gina Carano
Gina Carano under ett fankonvent 2021.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Skådespelerskan och före detta kampsportaren Gina Carano meddelade i veckan att hon lämnat in en stämningsansökan mot Walt Disney Corporation och Lucasfilm. Carano hävdar att hon smutskastats och falskeligen anklagats av bolagen för trångsynthet och intolerans.

X-ägaren Elon Musk har ställt sig bakom stämningen och uppmanar fler att ansluta sig.

Under två säsonger hade Gina Carano en framträdande roll som den före detta rebellsoldaten Cara Dune, i streamingserien och “Stjärnornas Krig”-avstickaren The Mandalorian.

I februari 2021 meddelade dock Lucasfilm och Disney att hon fått sparken, och anklagade Carano för “inlägg på sociala medier som nedvärderar människor baserat på deras kulturella och religiösa identiteter” och kallade dem “avskyvärda och oacceptabla”.

Gina Carano sparkades inte bara från The Mandalorian, även planerna på den ryktade spinoffserien Rangers of the New Republic (med Cara Dune i fokus) lades i malpåse.

The Mandalorian Gina Carano
Gina Carano som Cara Dune. Foto: Faksimil/The Mandalorian

Till hjälp och stöd för sin sak har X-ägaren själv, Elon Musk, som tidigare varit vokal med att täcka eventuella juridiska kostnader för “alla som upplever sig ha blivit diskriminerade på grund av aktivitet på X”, sagt att han bistår Gina Carano med hennes stämningsansökan.

I ett inlägg på X skriver Carano att hon kontaktade Elon Musk efter att ha läst hans uppmaning om ekonomisk och juridisk hjälp. Efter ett antal månader av diskussioner med advokaterna gick man sedan med på att driva hennes stämningsansökan.

“Demoniserad och avhumaniserad”

Gina Carano uppmanade människor att titta på de inlägg på sociala medier som Disney och Lucasfilm hade fördömt och gav följande uttalande.

Sanningen är att jag jagades från allt jag publicerade till varje inlägg jag gillade eftersom jag inte var i linje med den tidens acceptabla narrativ. Mina ord förvrängdes konsekvent för att demonisera och avhumanisera mig. (Detta är) en mobbande smutskastningskampanj som syftade till att tysta, förstöra och statuera ett exempel av mig.

Samtidigt som Carano omgående kontrakterades för en filmroll av den konservative producenten och politiske kommentatorn Ben Shapiro, säger hon att det har varit svårt att arbeta i branschen “med de lögner och etiketter som fastnat på mig, uppbackade och uppmuntrade av det mäktigaste underhållningsföretaget i världen”.

Hon underströk emellertid att hon inte känner till att någon av hennes kollegor skulle hysa någon illvilja mot henne.

Konstnärer avsäger sig inte sina rättigheter som amerikanska medborgare när de anställs. Jag har pratat med alla mina medspelare sedan jag fick sparken och det finns inget annat än omsorg och vänliga ord mellan oss. Jag respekterar deras rätt till yttrandefrihet och behöver inte tycka likadant i alla frågor för att vara deras vän och arbeta med dem, och jag vet att de känner likadant för mig.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!