Elon Musk, entreprenör och grundare av neuroteknikföretaget Neuralink, har tillkännagivit att den första patienten som fått Neuralinks hjärnchip inopererat har återhämtat sig väl.
Den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten (FDA) gav i september företaget klartecken att genomföra den första studien av sitt implantat på människor.
Neuralink tillkännagav implantatstudien i september förra året, och förklarade att en robot som utvecklats av företaget kirurgiskt skulle placera implantatens avancerade struktur i deltagarnas hjärnor.
Elon Musk har meddelat att den första Neuralink-produkten heter Telepathy och arbetar utifrån hjärnans nervimpulser, eller ”spikar”.
”Spikar” kan beskrivas som nervcellers impulser, vilket National Institute of Health beskriver som nervcellernas användande av elektriska och kemiska signaler för att skicka information runt i hjärnan och ut i kroppen. Förenklat kan man uttrycka det som att ”spikar” är hur nervceller pratar med varandra.
– Den möjliggör kontroll av din telefon eller dator, och genom dem nästan vilken enhet som helst, bara genom att tänka. De första användarna kommer att vara personer som har förlorat förmågan att använda sina lemmar. Tänk om Stephen Hawking kunde kommunicera snabbare än en snabbskrivare eller auktionsförrättare. Det är målet, kommenterar Elon Musk.
”De första resultaten visar lovande registrering av neuronspikar”, skrev Musk i ett inlägg på X på måndagen, en dag efter att chippet implanterats.
The first human received an implant from @Neuralink yesterday and is recovering well.
Initial results show promising neuron spike detection.
— Elon Musk (@elonmusk) January 29, 2024
Tankestyrning för förlamade
Neuralinks studie, döpt till Prime, är ett pilotprojekt för dess trådlösa gränssnitt mellan hjärna och dator, för att utvärdera säkerheten hos implantatet och den kirurgiska roboten. Forskare kommer att utvärdera gränssnittets funktionalitet, vilket – enligt Neuralinks hemsida – gör det möjligt för personer med förlamningar att styra enheter med sina tankar.
År 2017 uppgav Musk att företagets första produkt skulle finnas på marknaden ”om cirka fyra år”. Tisdagens nyhet utgör en ”betydande milstolpe” mot detta mål, enligt Anne Vanhoestenberghe, professor i aktiva implanterbara medicintekniska produkter vid King’s College i London.
– När det gäller gränssnittet mellan hjärna och dator måste vi se den här nyheten mot bakgrund av att det finns många företag som arbetar med spännande produkter, men det finns bara ett fåtal andra företag som har implanterat sina enheter i människor, så Neuralink har anslutit sig till en ganska liten grupp, påpekar hon.
Neuralink beviljades förra året FDA-godkännande av sin första studie för att testa företagets implantat på människor. Reuters rapporterade i juni att företaget värderas till 5 miljarder dollar, baserat på privata aktieaffärer. Man har för närvarande inte lämnat några ytterligare detaljer om operationen.