EU kan straffa Tucker Carlson för Putin-intervju

Det nya kalla kriget

publicerad 8 februari 2024
- av Isac Boman
Tucker Carlson blir den förste betydande medieaktör från Väst som intervjuar Putin sedan kriget bröt ut.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den konservative programledaren Tucker Carlson kan bli föremål för sanktioner från EU efter att han intervjuat Rysslands president Vladimir Putin.

Flera EU-makthavare anser att Putin är en så pass farlig ”krigsbrottsling” att även journalister som intervjuar och för fram presidentens perspektiv förtjänar att straffas.

Det är Newsweek som först rapporterade att EU-lagstiftare överväger att införa sanktioner mot Carlson, trots att intervjun inte ens har publicerats ännu.

Guy Verhofstadt, tidigare belgisk premiärminister och nuvarande ledamot av Europaparlamentet, har exempelvis uppmanat EU att undersöka möjligheterna att införa ett reseförbud för Carlson och anklagar programledaren för att vara ”ett språkrör” för Donald Trump och Vladimir Putin.

– Eftersom Putin är en krigsförbrytare och EU sanktionerar alla som hjälper honom i detta arbete, verkar det logiskt att den europeiska avdelningen för yttre åtgärder också granskar hans (Carlsons) fall, hävdar han.

EU:s utrikestjänst (EEAS) är unionens diplomatiska arm med ansvar för utrikespolitik och för att någon ska kunna föras upp på EU:s sanktionslista måste bevis framläggas inför EEAS för granskning. Om bevisen sedan anses tillräckliga kan EEAS lägga fram ärendet för Europeiska rådet – det organ som består av EU:s nationella ledare och som fattar det slutliga beslutet om huruvida sanktioner ska införas.

“Ingen riktig  journalist”

Enskilda parlamentsledamöter har inte befogenhet att införa sanktioner, och om Carlson sanktioneras för sin Putin-intervju tar det sannolikt lång tid innan ett beslut fattas.

Den tidigare parlamentsledamoten Luis Garicano hoppas dock också på att Carlson straffas och hävdar att programledaren ”inte längre är en nyhetsförmedlare utan en propagandist för den mest avskyvärda regimen på europeisk mark”.

Urmas Paet, EU-parlamentariker och Estlands tidigare utrikesminister är av samma uppfattning.

– Carlson vill ge en plattform till någon som anklagas för folkmordsbrott – det är fel. Om Putin har något att säga måste han säga det inför ICC. Samtidigt är Carlson inte en riktig journalist eftersom han tydligt har uttryckt sin sympati för den ryska regimen och Putin och ständigt har nedvärderat Ukraina, offret för den ryska aggressionen.

– Så för sådan propaganda för en kriminell regim kan du hamna på listan över sanktioner. Det gäller i första hand reseförbud till EU-länder, hävdar han vidare.

“Har rätt att veta”

Carlsons intervju med Vladimir Putin blir den första av detta slag som genomförs av en betydande västerländsk medieaktör sedan kriget i Ukraina bröt ut.

– Amerikanerna har rätt att veta allt de kan om ett krig som de är inblandade i och vi har rätt att berätta om det för dem, påpekar han själv och förklarar vidare att syftet med intervjun är att bidra till ökad förståelse för Vladimir Putins agenda, agerande och målsättning.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!