MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 22 mars 2025

lördag 22 mars 2025

Elon Musk: Teknokratisk transhumanist eller rebellisk entreprenör?

Utvecklingen av AI

Elon Musk fortsätter att intressera och gäcka omvärlden. Klart är att han är en fortsatt högaktuell global aktör - såväl teknologiskt som kulturellt och politiskt. Nya Dagbladet har tagit en titt på världens kanske mest profilerade entreprenör.

publicerad 31 mars 2024
– av Isac Boman

Denna artikel publicerades ursprungligen den 18 mars 2022.


Omhuldad av såväl det mediala som det ekonomiska och politiska etablissemanget har Musk i praktiken varit en huvudprofil för att kratta manegen för en transhumanistisk utveckling, kanske även en teknokratisk sådan, där människa och maskin integreras med varandra och i det digitala molnet – något han själv förklarat med en personlig oro för att AI annars ska konkurrera ut mänskligheten på sikt.

Parallellt med detta har han också överraskat många med frispråkiga utspel, senast genom att dela memer som driver med den politiskt korrekta ”woke-kulturen” och genom att vägra blockera RT och Sputnik från sitt Starlink-projekt med hänvisning till sin tro på yttrandefriheten.

Vissa har med glimten i ögat anklagat Musk för att själv vara en robot mot bakgrund av sin något udda personlighet, något som Musk själv även refererat till i humoristiska ordalag när han i Saturday Night Live i maj 2021 berättade att han är diagnosticerad med Aspergers syndrom – som tar sig uttryck i svårigheter med att tolka sociala situationer.

Klart är att Musk är en svårtolkad profil även för omgivningen och fortsätter att gäcka många analytiker. Lika klart är att han är en fortsatt högaktuell global aktör såväl teknologiskt, kulturellt och ytterst sett även politiskt.

Uppväxt och genombrott

Född 28 juni 1971 i Sydafrika banade Musk tidigt väg för elektroniska betallösningar i slutet av 1990-talet genom att vara en del i uppstarten av PayPal. Idag är han mer känd för sin delaktighet i rymdföretaget SpaceX och som vd för elbilstillverkaren Tesla, men också aktiv med sina projekt Neuralink och Starlink med målet att integrera människa med digital teknik och förse hela världen med satellitbaserat internet.

Redan i tidig ålder visade Musk talang för både datorer och entreprenörskap och vid 12 års ålder skapade han ett dataspel som han sålde till en datortidning. Musks far är från Sydafrika medan modern har sina rötter i Kanada, vilket möjliggjorde för Musk att ansöka om kanadensiskt pass. Passet beviljades 1988 och Musk lämnade då Sydafrika, dels för att undkomma den obligatoriska militärtjänsten och dels för att söka bättre ekonomiska möjligheter i Kanadas grannland USA.

Som 19-åring antogs Musk till Queen’s University i Kingston, Ontario, där han tillbringade två år innan han 1992 fortsatte vidare till Philadelphia och University of Pennsylvania. År 1997 tog han kandidatexamen i fysik och ekonomi med avsikten att fortsätta sina studier vid forskarskolan i fysik vid Stanford University i Kalifornien. Musk hoppade dock av utbildningen efter två dagar eftersom han såg mycket större potential i att förändra världen med hjälp av internet.

Musk hade redan år 1995 grundat företaget Zip2 tillsammans med sin bror, Kimbal Musk. Affärsidén gick ut på att tillhandahålla kartor och företagskataloger till nättidningar. Datortillverkaren Compaq köpte företaget år 1999 för 307 miljoner dollar. Musk ägde då 7 procent av företaget och med hjälp av dessa pengar lade han grunden för sitt nästa digitala företag: X.com. X.com var i början inriktat på finansiella tjänster och specialiserade sig senare på att överföra pengar på den digitala marknaden under namnet PayPal. Företaget såldes år 2002 till eBay för 1,5 miljarder dollar.

SpaceX

Elon Musk säger sig länge ha funderat mycket kring människans överlevnad och han uttrycker själv att han är övertygad om att mänsklighetens existens enbart kan fortsätta om vi utvecklas till en ”multiplanetär” art – alltså etablerar oss även på andra planeter än Jorden. Hans brinnande intresse för ämnet ledde honom till att undersöka NASA:s utgifter gällande rakettillverkning och arbetet kring deras uppskjutningar – någonting Musk blev föga imponerad av. Dessa två drivkrafter lade grunden för Space Exploration Technologies Corp – mer känd som SpaceX, med det stipulerade målet att möjliggöra prisvärda raketer och rymdresor.

SpaceX:s första raket, Falcon1, sköts upp år 2006 och följande raket, Falcon 9, år 2010. Dessa två raketer kostade enligt uppgift endast en tiondel av vad konkurrenten NASA lagt ut på likvärdiga raketer. SpaceX:s  tredje raket, Falcon Heavy, sköts upp år 2018 och var designad för att kunna bära 53 ton i jordens omloppsbana.  Det är nästan dubbelt så mycket som företagets största konkurrent Boeing Companys raket Delta IV Heavy kan mäkta med och i nuläget till en tredjedel av tillverkningskostnaden.

SpaceX arbetar just nu med en efterföljare benämnd Super Heavy-Starship-System. Super Heavy skall kunna lyfta 100 ton i omloppsbanan kring jorden och även kunna frakta ett Starship: en rymdfarkost designad för att tillhandahålla snabb transport mellan städer på jorden och även bygga baser på både månen och Mars. SpaceX har även utvecklat en rymdfarkost med namnet Dragon, som bland annat transporterat förnödenheter till den internationella rymdstationen ISS.

Den 22 december 2015 skrev SpaceX historia genom att lyckas med den första vertikala raketlandningen. Man hade då skickat ut raketen för att leverera material till en rymdstation och sedan flyga tillbaka och landa på jorden – ett framsteg som kan ha betydande roll för de ekonomiska aspekterna av rakettillverkning, eftersom man tidigare varit tvungen att kassera alla raketer efter användning. Denna teknik, som kallas Grasshopper, är vad Musk tror kan möjliggöra koloniseringen av planeten Mars. År 2017 använde SpaceX för första gången delar av en redan använd raket. Även denna gång lyckades man återvända från rymden och landa raketen på jorden utan att behöva kassera raketen.

I nuläget är SpaceX framförallt uppmärksammat för Starlink-projektet, med målet att förse hela jorden med tillgång till trådlöst internet genom ett nät av satelliter. Den främsta kritiken mot projektet riktar sig mot samarbetet med den amerikanska militären och en oro för att tekniken kan komma att användas för tekno-totalitära ändamål.

Elon Musk i samtal med astronauter och Nasa-arbetare på Kennedy Space Center in Florida där Starlinks satelliter och raketer skjuts upp. Foto: Nasa/Joel Kowsky/CC BY-NC-ND 2.0

Tesla

År 2004 investerade Musk i entreprenörerna Martin Eberhard och Marc Tarpennings företag Tesla Motors, som senare döptes om till Tesla. Teslas första bil Roadster introducerades år 2006 och hade en maximal körsträcka om 394 kilometer per laddning. Roadster accelererade från 0 till 100 km/h på fyra sekunder, vilket på den tiden var ovanligt snabbt för elfordon. Teslas introduktion på börsen år 2010 gav företaget intäkter på 226 miljoner dollar och två år senare introducerades bilen Model S, som hyllades av bilkritiker för sin design och prestanda. Hyllningarna upprepades år 2015 när Tesla introducerade sin lyx-SUV Model X.

I augusti 2018 gjorde Musk en rad inlägg på Twitter om att han tänkte köpa tillbaka Tesla till privat ägo med motiveringen att lanseringen av Tesla på börsen endast varit för att säkra företagets finansiering. Följande månad blev Musk stämd av U.S Securites and Exchange Commission (SEC) för värdepappersbedrägeri, eftersom man ansåg att Musks twitterinlägg var falska och vilseledande. Teslas styrelse avvisade snabbt SEC:s påståenden och Musk hotade enligt uppgift med att avgå från sin post. Dessa nyheter fick Tesla-aktien att rasa och Musk avgick därefter som styrelseordförande, men fortsatte som företagets verkställande direktör.

Neuralink och AI

År 2016 grundade Musk företaget Neuralink tillsammans med Max Hodak, Ben Rapoport, Dogjin Seo, Pail Merolla, Philip Saves, Tim Gardner, Tim Hanson och Vanessa Tolosa – alla experter inom neurovetenskap, biokemi och högteknologisk teknik. Neuralink presenterades i april 2017 som ett företag vars främsta syfte var att tillverka produkter som kunde behandla hjärnsjukdomar, men med ett mer övergripande mål att integrera människan med ny teknik. Musk säger sig ha fått idén till Neuralink från science fiction-serien The Culture av Iain M. Banks.

Musk sägs vilja uppnå symbios mellan människa och artificiell intelligens (AI) och menar att om AI utvecklas okontrollerat, utan inblandning av människan, kommer det till slut bli ett hot mot mänskligheten. Detta säger han sig vilja förhindra, något paradoxalt genom att koppla upp människan till AI med hjälp av ett mikrochip som opereras in i hjärnan. Mikrochippet ska även att kunna ladda upp och återuppta ditt senast sparade tillstånd. På så vis menar Neuralink att man via chippets data kan komma att bota både hjärnskador och ryggskador.

I april 2021 släppte Neuralink en video, något som Nya Dagbladet vid tillfället rapporterade om, som sägs visa en apa som spelar tv-spelet Pong med hjälp av ett Neuralink-implantat. Trots att tekniken ifråga funnits sedan år 2002, erkändes detta som ett tekniskt framsteg i och med det trådlösa implantatet och ett högt antal implanterade elektroder.

Neuralink har haft många interna konflikter och det har bland annat höjts röster om att vetenskapen går för långsamt fram. Medgrundaren och styrelseordföranden Max Hodak meddelade i maj 2021 att han inte längre kommer att arbeta kvar i företaget och från och med januari 2022 finns det endast två av de åtta ursprungliga medgrundarna kvar i företaget.

Hyperloop

År 2013 planerades ett system för höghastighetståg i Kalifornien med en beräknad kostnad om 68 miljarder dollar. När Musk fick nys om detta blev han genast kritisk till den höga kostnaden. Han kontaktade initiativtagarna med ett annat förslag – nämligen Hyperloop: ett rör med en kapsel innehållande maximalt 28 passagerare som skulle tillryggalägga sträckan mellan Los Angeles och San Francisco (en sträcka om 560 kilometer) på 35 minuter. Musk menade att detta projekt endast skulle kosta 6 miljarder dollar att bygga och att systemet skulle klara av att transportera samtliga sex miljoner människor som årligen reser den sträckan. Musk poängterade dock att han själv inte skulle ha möjlighet att arbeta med projektet men ville delta i processen.

Hyperloop har ännu inte lanserats. Projektet transporterade dock sin första mänskliga resenär i november 2020 och enligt Hyperloops hemsida kommer den första versionen av systemet att vara i drift till 2026.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Det här vet vi om nylanserade Grok 3

Utvecklingen av AI

publicerad 19 februari 2025
– av Redaktionen

Elon Musks AI-företag xAI har lanserat den tredje generationens språkmodell Grok 3, som enligt bolaget överträffar konkurrenter som ChatGPT och Googles Gemini. Under en direktsänd presentation hävdade Musk att den nya modellen är ”maximalt sanningssökande” och tio gånger mer kapabel än sin föregångare.

Grok 3, som tränats med hjälp av 100 000 Nvidia H100-GPU:er på xAI:s Colossus Supercluster i Memphis, USA, beskrivs som en milstolpe inom artificiell intelligens. Modellen har enligt xAI en unik förmåga att kombinera logiskt resonemang med omfattande databearbetning, vilket demonstrerades genom att den skapade ett spel som mixar Tetris och Bejeweled samt planerade en komplex rymdresa från jorden till Mars under presentationen. Musk betonade att Grok 3 är designad för att ”söka sanningen, även när den krockar med politisk korrekthet” – en direkt kritik mot konkurrenter som han anser vara för censurerade.

Teknisk kapacitet och konkurrenskraft

Enligt uppgifter från xAI har Grok 3 presterat bättre än GPT-4o och Googles Gemini i akademiska tester, inklusive doktorsnivå i fysik och biologi. Modellen finns i två versioner: den fullskaliga Grok 3 och den lättare Grok 3 mini, som prioriterar snabbhet över noggrannhet. Dessutom introduceras funktionen DeepSearch, en AI-driven sökmotor som sammanställer information från hela internet till sammanhängande svar.

Tidiga tester av experter som Andrej Karpathy, tidigare AI-chef på Tesla, bekräftar att Grok 3 ligger i framkant inom logiskt tänkande, men han noterar också att skillnaderna mot konkurrenter som OpenAI:s o1-pro är marginella. Ändå är utvecklingstiden imponerande: xAI byggde sin superdator på åtta månader, jämfört med industristandardens fyra år, enligt Nvidia-CEO Jensen Huang.

Tillgänglighet och kritik

Grok 3 släpps först till betalande användare av X (tidigare Twitter) genom Premium+-prenumerationen. En dyrare nivå, SuperGrok, ger tillgång till avancerade funktioner som obegränsad bildgenerering. Musk varnade dock under lanseringen att den första versionen är en ”beta” och kan innehålla fel – en uppmaning till tålmodighet.

Kritiken mot lanseringen har varit hård. Forskare och tech-experter ifrågasätter xAI:s benchmark-resultat, som de menar är svåra att verifiera oberoende. Andra pekar på risker med att träna AI på data från X, där felaktig information och skräpinlägg är vanliga.

Vissa experter, som AI-forskaren Findecanor, kritiserar också namnet ”Grok” – ett begrepp från science fiction som beskriver djup förståelse – och menar att det är missvisande för en modell som enligt dem saknar genuin insikt. Dessutom har Musks tidigare kontroversiella uttalanden om AI:s potentiella faror skapat skepticism kring hans egen plattform.

Framtidsvisioner

Trots kritiken satsar xAI stort. Företaget planerar att släppa Grok 2 som öppen källkod när Grok 3 stabiliserats, vilket skulle möjliggöra communitybidrag till tekniken. En röstfunktion och integrationer för företag via API är också på gång.

Samtidigt pågår en maktkamp inom AI-branschen. Musk försökte nyligen köpa OpenAI för 97 miljarder dollar, ett erbjudande som avslogs av vd:n Sam Altman, som beskrev det som ett försök att ”destabilisera” konkurrenten. Med Grok 3 positionerar sig xAI som en nyckelspelare i den globala AI-kapplöpningen – men frågan är om löftena kan infrias utan att öka polariseringen kring teknikens etik och pålitlighet.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

USA och Storbritannien backar från internationell AI-deklaration

Utvecklingen av AI

publicerad 15 februari 2025
– av Sofie Persson
USA:s vicepresident JD Vance betonar att ”tillväxtfrämjande AI-politik” borde prioriteras framför säkerhet.

Sverige och 60 andra länder har undertecknat en AI-deklaration för inkluderande, hållbar och öppen AI. USA och Storbritannien väljer dock att stå utanför – ett beslut som väckt starka reaktioner.

AI-deklarationen togs fram i samband med det internationella AI-toppmötet i Paris tidigare i veckan, och syftet har beskrivits vara att främja en inkluderande och hållbar AI i linje med Parisavtalet. Dessutom betonas vikten av ett ”etiskt” förhållningssätt där tekniken ska vara ”transparent”, ”säker” och ”pålitlig”.

I deklarationen noteras också AI:s energianvändning, något som inte diskuterats tidigare. Experter har tidigare varnat för att AI i framtiden kan komma att förbruka lika mycket energi som mindre länder.

Länder som bland andra Kina, Indien och Mexiko har skrivit under avtalet. Även Finland, Danmark, Sverige och Norge har skrivit under. USA och Storbritannien är två av de länder som valt att inte skriva under avtalet, rapporterar bland andra den brittiska statskanalen BBC.

”Global styrning”

Den brittiska regeringen motiverar sitt beslut med oro för nationell säkerhet och ”global styrning”. USA:s vicepresident, JD Vance, har tidigare även sagt att för mycket reglering av AI skulle kunna ”döda en transformativ industri precis när den håller på att ta fart”. På mötet betonade Vance att AI var ”en möjlighet som Trump-administrationen inte kommer att slösa bort” och sa att ”tillväxtfrämjande AI-politik” borde prioriteras framför säkerhet.

Frankrikes president Emmanuel Macron försvarade å sin sida behovet av ytterligare reglering.

Vi behöver dessa regler för att AI ska kunna gå framåt, menade Macron vid toppmötet.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Paul McCartney: AI ska inte stjäla från artister

Utvecklingen av AI

publicerad 28 januari 2025
– av Sofie Persson
Paul McCartney vid Taylor Hawkins Tribute Concert under 2022.

Paul McCartney varnar för att de föreslagna ändringarna i den brittiska upphovsrättslagen riskerar att leda till ett ”vilda västern” där konstnärers rättigheter inte skyddas tillräckligt.

Den brittiska regeringen överväger en översyn av upphovsrättslagen som i praktiken skulle tillåta AI-utvecklare att använda skapares innehåll på internet för att utveckla sina modeller, om inte rättighetsinnehavarna aktivt väljer bort det. Syftet är enligt uppgift att skapa ett upphovsrättssystem som erbjuder upphovsmännen ”verklig kontroll” och ökad transparens.

McCartney, en av två ännu levande medlemmar av popgruppen Beatles, varnar för att förslagen kan minska incitamenten för artister och andra skapare, vilket inte bara skulle göra det svårt för dem att försörja sig utan också riskera att hämma kreativiteten.

Du får unga killar, tjejer, som kommer upp, och de skriver en vacker låt, och de äger den inte, säger han i en intervju med BBC. De har inget att göra med den, och vem som helst som vill kan bara sno den.

McCartney förespråkar istället en lag som skyddar artisters försörjning från att hotas av AI-modeller.

När vi var barn i Liverpool hittade vi ett jobb vi älskade, men det betalade också räkningarna, säger han.

”Ni ska skydda oss!”

Den brittiska regeringen uppmanas att noggrant överväga lagändringen, då McCartney understryker att deras uppgift är att skydda det brittiska folket.

Vi är folket, ni är regeringen! Det är meningen att ni ska skydda oss. Det är det som är ert jobb.

Under 2023 använde sig McCartney och trummisen Ringo Starr av AI för att extrahera sången från en oavslutad demo John Lennon lämnat efter sig för att producera den nya låten ”Now and Then”. McCartney menar att AI är ”fantastiskt”, men att den inte ska användas för att stjäla.

Men den ska inte stjäla från kreativa människor. Det finns ingen mening med det.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Microsoft chockhöjer priset på prenumerationer

Utvecklingen av AI

publicerad 28 januari 2025
– av Jan Sundstedt
Microsoft 365 Copilot AI
Microsoft AI-projekt "Copilot" huvudanledning till de höga prishöjningarna.

Microsoft meddelar att standardprishöjningar på upp till 43 procent nu väntar för användare av Microsoft 365. Företaget menar att de kraftiga ökningarna är nödvändiga för att finansiera utvecklingen av AI-teknik som nu integreras i produkter som Word och Excel.

Från och med februari 2025 stiger priset för Microsoft 365 Personal från 70 till 100 dollar per år, motsvarande en ökning från cirka 840 till 1 200 kronor. För Family-prenumerationen, som omfattar upp till sex användare, ökar kostnaden från 100 till 130 dollar per år, eller från cirka 1 200 till 1 560 kronor.

Prishöjningarna är samtidigt de första sedan tjänsten lanserades år 2013.

Vi investerar tungt i AI-teknik för att förbättra användarnas produktivitet och effektivitet, uppger Microsoft i ett uttalande till Bloomberg.

De nya AI-funktionerna, som går under namnet Copilot, integreras i Word, Excel, PowerPoint och andra program i Microsofts svit. Copilot kan bland annat generera text, skapa presentationer och automatisera administrativa uppgifter, rapporterar Investopedia.

Microsoft menar att funktionerna ska hjälpa användare att spara tid och bli mer produktiva.

AI central del av Microsofts produkter

Företaget har investerat stora resurser i AI-utveckling, och uppges ha satsat totalt 99 miljarder dollar på området under det senaste året. Samtidigt har satsningen kritiserats av vissa användare som menar att de höjda priserna riskerar att exkludera en del konsumenter, uppger The Verge.

Kunder som inte vill ta del av AI-funktionerna uppger man samtidigt ska ha möjlighet att välja att behålla sina befintliga prenumerationer i versionerna ”Personal Classic” eller ”Family Classic” utan prishöjning.

Microsoft erbjuder därtill en AI-kreditmodell för funktioner som bildgenerering, samt möjligheten att inaktivera AI-funktioner om användarna så önskar. Trots detta kvarstår klagomål mot den nya prissättningen, då kritiker anser att förändringarna pressar konsumenterna till att finansiera AI-teknik de kanske inte behöver.

Strategin tycks tydlig: AI ska vara en central del av Microsofts framtida produkter och tjänster.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend