Möt Nikola – världens första androidbarn

publicerad 23 mars 2022
- av Isac Boman

Världens första androidbarn har skapats i Japan. Roboten, som fått namnet Nikola, kan förmedla hela sex stycken olika känslor genom ansiktsuttryck.

Enligt forskarna bakom projektet är nästa steg att utveckla de mänskliga uttrycken ytterligare för att sedan kunna applicera androider i människors vardag – exempelvis inom äldrevården.

Det är forskare från RIKEN Guardian Robot Project i Japan som i februari i år släppte nyheten om sitt projekt att skapa en robot som kan förmedla sex grundläggande känslor genom ansiktsuttryck, rapporterar Science Daily. Forskarna bakom projektet framställde androiden till att likna en pojke, som fått namnet Nikola, och som är det första “robotbarnet” i världen att kunna förmedla känslouttryck till sin mänskliga omgivning. 

Studien som publicerades i Frontiers In Psychology testade hur väl människor kunde identifiera sex olika ansiktsuttryck: lycka, sorg, rädsla, ilska, överraskning och avsky. Det är första gången som kvalitén på androiduttryckta känslor har testats, och verifierats, med såpass framgångsrika resultat.

Enligt projektledaren och forskaren Wataru Sato har man fokuserat på att bygga en humanoid robot, med ett realistiskt ansikte, som kan användas för att uttrycka olika mänskliga känslor. Ansiktet styrs med hela 29 pneumatiska ställdon som framkallar konstgjorda muskelrörelser. Ställdonen styrs av lufttryck som gör rörelserna mjuka och tysta, vilket ger en autentisk upplevelse för betraktaren. Forskarna har identifierat, framställt och applicerat de minimala rörelsepunkterna man finner i ett ansikte, som bland annat kindhöjare och läpprynkor, för att förmedla de finslipade slutresultaten i typiska känslor som glädje eller avsky för att göra designen så mänsklig som möjligt.

Det första steget i skapandet av Nikola-roboten var att få de androida ansiktsuttrycken begripliga. Nästa steg är, enligt forskarna, att gå vidare och under kontrollerade former utföra experiment med levande människor som interagerar med roboten.

– På kort sikt kan androider som Nikola vara viktiga forskningsverktyg inom socialpsykologi eller till och med social neurovetenskap, tror Wataru Sato.

Ännu har androidbarnet ingen kropp utan bara ett huvud, men det slutgiltiga målet för RIKEN Guardian Robot Project är att framställa en komplett robot från topp till tå som kan hjälpa människor, särskilt de med fysiska behov, så att de kan leva på egen hand, menar man.

– En android som kan kommunicera känslomässigt med oss kommer att vara användbar i ett brett spektrum av verkliga situationer, som vid vård av äldre, och även för att främja människors välbefinnande överlag, menar Sato.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!