AI-roboten “Mohammed” tafsade på kvinnlig reporter

publicerad 11 mars 2024
- av Sofie Persson
Tillverkaren betonar att man uppmanat alla församlade att hålla avstånd till AI-roboten.

Vid en AI-festival i Saudiarabien lade roboten sin hand på en kvinnlig reporters rumpa. Företaget som utvecklat “Mohammed” menar dock att man innan demonstrationen uppmanat människor att hålla säkert avstånd från AI-roboten.

Under DeepFest, som pågick under 10 till 15 februari i huvudstaden Riyadh, presenterades AI-roboten  “Mohammed” för publiken. Den beskrivs som “det senaste underverket inom saudiarabisk robotteknik” och ska vara en manlig motsvarighet till roboten SARA, som är den första humanoida AI-robot som tillverkats i Saudiarabien. Den är autonom och agerar med andra ord helt själv.

Med Mohammads närvaro firar vi inte bara en robot, utan en symbol för kungadömets obevekliga strävan efter framsteg och excellens inom robotikområdet“, står att läsa på DeepFests hemsida.

AI-roboten presenterade sig på arabiska, var traditionellt klädd och hade även palestinasjal. Vid demonstrationen fick dock roboten publiken att höja på ögonbrynen då den plötsligt höjer sin hand och sakta rör den mot den kvinnliga reportern Rawya Kassems rumpa. Uppenbart förvånad vänder hon sig om, tar ett steg bort från roboten och höjer handen som “stopp” mot roboten.

“Förväntat beteende”

Händelsen, som filmades, har blivit viral där roboten anklagats för att vara “pervers”, samtidigt antyder vissa att roboten kanske menade att reportern skulle ta ett steg framåt. Tillverkaren QSS pekar mot att man tagit alla deltagares säkerhet på största allvar och att personalen “proaktivt informerat alla deltagare, inklusive reportrar, att hålla ett säkert avstånd från roboten under dess demonstration“.

Vi har redan genomfört en grundlig granskning av filmmaterialet och omständigheterna kring händelsen och det fanns inga avvikelser från Mohammads förväntade beteende, men vi kommer att vidta ytterligare åtgärder för att förhindra att någon kommer nära roboten inom dess rörelseområden“, meddelade man till Metro UK.

 

AI-roboten har delvis konstruerats för att kunna utföra uppgifter under farliga förhållanden, och för att förbättra säkerheten för människor.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!