MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 18 mars 2025

tisdag 18 mars 2025

Kina planerar massproduktion av humanoida robotar

Det moderna Kina

publicerad 8 januari 2024
– av Redaktionen
Humanoida robotar visas upp på World Robot Conference 2023 i Beijing. På bilden visar Huang Jiawei upp Unitrees senaste skapelse.

Kina har tillkännagivit planer på att påbörja massproduktion av humanoida robotar före 2025, vilket utgör ett strategiskt initiativ som kan omforma den globala arenan för robotteknik och artificiell intelligens. Detta steg signalerar Kinas ambition att bli en dominerande aktör inom denna avancerade teknologisektor.

Kina tar ett betydande kliv framåt inom robotteknik genom att ta ledningen i utvecklingen av humanoida robotar. Denna ambitiösa satsning förväntas inte bara ge en kraftig skjuts till Kinas ekonomi utan också påverka den globala marknaden för avancerad teknologi betydligt.

Med hundratusentals humanoida robotar redo att sättas i arbete inom en snar framtid, omfattar Kinas vision en omfattande integration av dessa robotar i olika sektorer. Marknaden för människoliknande robotar beräknas globalt nå ett värde av 150 miljarder dollar årligen inom 15 år. Enligt prognoser kan robotar bli en naturlig del av arbetskraften i fabriker mellan 2025 och 2028 samt expandera till ett brett spektrum av yrken mellan 2030 och 2035.

Kinas robotproduktion täcker många olika arbetsområden. Kvaliteten på dessa robotar är dock inte så hög ännu, men de blir stadigt bättre, säger robotforskaren Henrik Iskov Christensen, professor i robotik vid University of California, till Illustrerad Vetenskap.

Teknologisk kapplöpning

Denna accelererande utveckling inom robottekniken har stimulerat globala konkurrenter till aktion. USA och EU har intensifierat sina insatser för att inte hamna efter i den teknologiska kapplöpningen, vilket illustreras genom restriktioner och nya projekt för att främja utvecklingen av egna robotteknologier.

USA-baserade företag som Agility och Tesla, samt Hanson Robotics, är några av aktörerna som har introducerat sina egna versioner av humanoida robotar. Dessa initiativ, tillsammans med universitetsprojekt, understryker den växande trenden av robotforskning och utveckling globalt.

Därför reste Nya Dagbladet till Kina

Det moderna Kina

Nya Dagbladet reste i november till Kina. Syftet var att försöka få en förståelse för landet som är på väg att bli världens största ekonomi men också en global stormakt.

publicerad 29 september 2024
– av Jan Sundstedt
- Att bidra till dialog och förståelse framför konflikt och desinformation är centralt för att förhindra krig, säger chefredaktören Markus Andersson. På bild besök vid våtmarksområde utanför den nya staden Xiong’an i nordöstra Kina.

Spänningarna i världen har inte varit allvarligare sedan andra världskriget bröt ut. Att i detta läge bidra till förståelse, dialog och att motverka eskalation och desinformation är centralt – inte minst för världsfreden, menar Nya Dagbladets chefredaktör som berättar om resan.

– Efter en förutsättningslös inbjudan från den kinesiska ambassaden i Sverige valde vi att göra ett studiebesök i landet. Det fanns inga som helst premisser kring resan annat än att följa visumreglerna, säger Markus Andersson.

Mellan november och december besökte Nya Dagbladet tre städer i landet, Beijing, Shanghai och Chengdu. Resan går att läsa om under artikelserien ”Det moderna Kina” som är en del i den ökade bevakningen av landet.


Artikeln är en återpublicering. Den publicerades ursprungligen på Nya Dagbladet den 31 januari 2024.


– Kina är ett gigantiskt land med en femtusenårig sammanhängande historia. Det finns inte en bild av detta enorma land vilket vi gör tydligt redan i den första artikeln ”Kinas tusen ansikten, fortsätter chefredaktören och betonar att just Sverige har en lång och särskild historia med landet som går tillbaka inte minst till det betydelsefulla ekonomiska och handelsmässiga samarbetet mellan Kina och Sverige på 1700-talet.

I takt med Kinas växande globala inflytande blir det allt viktigare för svenskar att förstå den kinesiska kulturen, politiken och ekonomin. Landet har gjort snabba teknologiska och ekonomiska framsteg och förändringen påverkar oundvikligen resten av världen, varför det är naturligt att på tidningen öka bevakningen och rapportera mer om utvecklingen.

Aktörer vill motverka dialog och förståelse

Att låta en mångfald av röster komma till tals är självklart för tidningen och har varit något av ett signum sedan grundandet. Samma princip har varit utgångspunkten för att även låta Kinas Sverigeambassadör komma till tals på NyD Debatt, förklarar chefredaktören.

– Nya Dagbladet saknar helt kopplingar till Kina, landets styre eller särintressen. Att vi däremot skulle tysta och censurera ett av världens folkrikaste länder och snart största ekonomi som Sverige dessutom i stor grad är beroende av vore löjeväckande.

Att det finns aktörer och intressen som inte vill se dialog, utbyten och samförstånd mellan Sverige och Kina är dock tydligt menar Andersson och syftar bland annat på den vänsterextrema underrättelsegruppen Expo som påstår att tidningens rapportering är en del i en ”kinesisk informationskampanj”.

– Det är närmast överflödigt att kommentera. Vi känner oss helt trygga med den här resan och vårt journalistiska oberoende. Det har aldrig funnits minsta antydan från kinesiskt håll att tidningen ska rapportera på ett visst sätt eller avstå någon särskild kritik. Precis som alla andra förväntar sig kineserna bara grundläggande respekt och ett värdigt bemötande.

Kinas tusen ansikten

Det moderna Kina

Nya Dagbladet besöker landet som på kort tid gått från fattigland till global ekonomisk motor. I en unik artikelserie utforskar vi den femtusenåriga kulturnationen Kina, som på ett dramatiskt sätt omvandlats till en hyperteknologisk stormakt. Vilken är egentligen den värld som väntar när Mittens rike nu återtar sin centrala position på världskartan?

publicerad 27 september 2024
Himmelska fridens torg, höghastighetståg mellan storstäderna, polisrobot i Beijing, metropolen Shanghai och ett Dao-tempel utanför Chengdu.

På mandarin benämns Kina som Zhongguo – Mittens rike. Under inledningen av det nya millenniet har denna beteckning kommit att bli alltmer träffande. Räknat till faktisk inhemsk köpkraft, så kallad PPP enligt nationalekonomisk terminologi, har den kinesiska ekonomin redan i nuläget kommit att bli störst i världen. Även vad gäller nominell BNP beräknas Kina passera USA före det innevarande decenniets slut.


Artikeln publicerades ursprungligen den 7 december 2023


Bakom siffrorna finns en mycket konkret omvälvning av landet som på bara några årtionden gått från fattig jordbruksnation till något som hämtat ur en science fiction-film. 800 miljoner människor har på rekordkort tid lyfts ur fattigdom, samtidigt som landets infrastruktur i praktiken byggts upp från grunden med 2000-talets teknologiska standard. Sida vid sida med den kinesiska murens mångtusenåriga stenblock står 5G-masterna nu monterade på rad. Automatiserade robotar fullgör alla möjliga sysslor, från hotellservice till polisövervakning.

Vy från kinesiska muren över Beijing i horisonten. Foto: Nya Dagbladet.

Intrycket av den massiva nybyggnationen när vi åker genom Kinas huvudstad är närmast bedövande för ett ovant öga, där det ena massiva komplexet avlöser det andra. Cirka 10 mil utanför huvudstaden Beijing har en helt ny stad byggts upp från grunden på bara några år och ska inom kort husera mer än 5 miljoner människor, ett futuristiskt megaprojekt som Nya Dagbladet som en av de första mediekanalerna i Västvärlden fått tillträde till.

Det är svårt att veta vad vi kineser egentligen tycker, utvecklingen har gått så otroligt snabbt. Det är svårt bara att försöka hänga med i förändringen som hela landet genomgår. Om vi kommer att bli lyckliga eller inte av detta vet vi inte ens riktigt själva ännu.

Så säger en välutbildad ung kvinna vi träffar i centrala Beijing, något som fångar bilden av den rasande takt Kina nu utvecklas i en ny och än så länge obekant era.

Foto från Huangpu-distriktet i Shanghai där kontrasten mellan det gamla och moderna Kina är slående. Foto: Nya Dagbladet.

Den ofrånkomliga känslan är att världen i praktiken redan ritats om. Vilken är egentligen den värld som väntar när Kina nu av allt att döma åter blir Mittens rike även på den geopolitiska spelplanen? Det är frågan vi sökt närmare svar på under vår resa. Det kinesiska mötet mellan marxistisk socialism, teknisk modernisering och mångtusenårig kulturtradition kan vid en första anblick vara förbryllande, särskilt för västerländska ögon. I diskussionerna med människorna vi träffar finns kinesisk medicin och feng shui lika naturligt närvarande som analyser av det statsbärande kommunistiska partiets policy.

Under Nya Dagbladets resa samtalar vi med några av landets främsta experter på kinesisk politik, där vi bland annat får veta mer om den nuvarande ledaren Xi Jinpings politiska filosofi – som går under beteckningen ”socialism med kinesisk karaktär”. Denna beskrivs inte som en rak sovjetisk systermodell utan snarare som en samhällsmodell där man tagit lärdom av Sovjetunionens misstag och istället gör anspråk på att reflektera gammal kinesisk tradition i form av Konfucius läror och, i viss mån, även av de gamla folklärorna om en högre naturlig ordning – Dao.

Ett gift par låter sig fotograferas vid Förbjudna staden i Beijing. Tillträde till de gamla kejsarpalatsen öppnades upp för allmänheten efter kommunistpartiets maktövertagande 1949. Foto: Nya Dagbladet.

Vi ser också närmare på den kinesiska utrikespolitiken och dess så kallade multilaterala vision för framtiden – med initiativet till den nya Sidenvägen som bärande projekt. Hur ligger det förresten egentligen till med det omtalade teknokratiska övervakningssamhället i Kina? Vad är egentligen det så kallade sociala kreditsystemet och hur förklarar man det från officiellt håll?

NyD:s nyhetschef Isac Boman vid säkerhetskontroll. Ansiktsskanning är obligatoriskt vid flygresor till och inom landet. Foto: Nya Dagbladet.

Det och mycket mer följer vi upp i vår utforskande artikelserie om det moderna Kina.

Kina är ett land med tusen ansikten. Med den här artikelserien hoppas vi kunna visa upp en lite mer nyanserad bild av ett land vi i praktiken har väldigt dålig kunskap om i Väst. Samtidigt är det ett land som blir allt mer relevant och därför också viktigt att förstå, säger Nya Dagbladets chefredaktör Markus Andersson om den kommande artikelserien.

 

Redaktionen

Första kinesiska satelliterna i eget internetnätverket uppskjutna

Det moderna Kina

publicerad 7 augusti 2024
– av Redaktionen
Foto från tidigare uppskjutning vid Taiyuan Satellite Launch Center i Kelan County, Xinzhou, Shanxi-provinsen.

Kina har tagit ett stort steg i rymdkapplöpningen genom uppskjutningen av sina första satelliter för ”G60 Starlink Plan”, ett nätverk som ska bestå av över 15 000 internetsatelliter och konkurrera med SpaceX Starlink.

Kina har påbörjat sitt ambitiösa projekt, G60 Starlink Plan, genom uppskjutning av sina första satelliter, ett initiativ som syftar till att bygga en konstellation med över 15 000 internetsatelliter i låg omloppsbana. Projektet, som leds av det statligt ägda Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST), startade 2023 och har som mål att erbjuda global täckning 2027 och fullborda konstellationen före 2030, skriver Business Insider.

Den första omgången satelliter skickades upp från Taiyuan Satellite Launch Centre i Shanxi-provinsen. Planen för 2024 inkluderar uppsändning av 108 satelliter, och 648 satelliter som förväntas vara i omloppsbana vid slutet av 2025.

Ett direkt svar på SpaceX Starlink

Starlink, den amerikanska motsvarigheten som redan har cirka 5 500 satelliter i omloppsbana och används av många konsumenter, företag och myndigheter, har ett stort försprång i sin utveckling av ett globalt internetnätverk via satelliter.

G60 Starlink Plan är en del av Kinas bredare strategi att minska beroendet av utländsk teknologi och stärka sin position inom rymdsektorn. SSST projektet, även kallat ”Thousand Sails Constellation”, är ett av tre stora kinesiska initiativ för att bygga omfattande satellitnätverk.

Det finns också militära implikationer i denna kapplöpning om att dominera rymden, vilket kan påverka maktbalansen mellan länderna. Kinesiska forskare inom Folkets befrielsearmé har studerat SpaceX Starlink-användning under konflikten i Ukraina och uttryckt oro över de säkerhetsrisker den kan medföra för Kina i en potentiell konflikt med USA.

Kinas satsning på G60 Starlink Plan är inte bara ett teknologiskt och ekonomiskt projekt, utan också en del av landets strategi för nationell säkerhet och geopolitisk påverkan och det återstår att se hur effektivt Kina kommer att kunna konkurrera med SpaceX
redan etablerade närvaro i rymden.

”Kinas tredje plenarsammanträde kommer ha stor inverkan på den globala utvecklingen”

Det moderna Kina

Resolutionen som antogs vid KKP:s senaste plenarsammanträde fastslår att Kina kommer fortsätta hjälpa till att bygga en gemensam framtid för mänskligheten. Detta, tillsammans med de fem principerna för fredlig samexistens, bör hädanefter utgöra kriteriet för internationella relationer, skriver Stephen Brawer, ordförande för BRIX Sweden.

publicerad 6 augusti 2024
Folkets stora hall (Great Hall of The People). I denna ikoniska byggnad i Peking äger många viktiga regeringsmöten rum, bland annat plenarmöten.
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Världshistorien formas av processer och händelser som är större, djupare och mer komplexa än de flesta människor kan föreställa sig. En nylig sådan händelse var det tredje plenarsammanträdet med Kinas kommunistiska partis 20:e centralkommitté. I den resolution som antogs vid mötet klargörs att Kina kommer att fortsätta att genomföra handlingsplanen för vetenskaps- teknik- och innovationssamarbeten inom ramarna för Belt and Road-initiativet och utöka ansträngningarna för att utveckla multilaterala plattformar för samarbete inom grön utveckling, digital ekonomi, artificiell intelligens, energi, beskattning, finans, katastrofbegränsning och andra områden.

Det tredje plenumet utvecklade också hur KKP:s centralkommitté har utvärderat Kinas framgångar och prestationer under den nya eran, samt betonade behovet av att ytterligare fördjupa reformerna för att främja den kinesiska moderniseringen.

En ny riktning för den globala ekonomiska utvecklingen.

Sedan reformerna och öppnandet av ekonomin inleddes 1978 har Kina gjort enastående och anmärkningsvärda ekonomiska framsteg. Detta, tillsammans med Belt and Road-initiativet, har hjälpt landet att staka ut en ny riktning för den globala ekonomiska utvecklingen.

Initiativet föreslogs för övrigt 2013, samma år som den 18:e centralkommittén för Kinas kommunistiska partis tredje plenarmöte hölls.

I resolutionen från det tredje plenarmötet i 20:e KKP-centralkommitén står följande: ”Nutiden och den närmaste framtiden utgör en kritisk period för vår strävan att bygga ett framstående land och gå mot nationell vitalisering på alla fronter genom kinesisk modernisering … Vi måste målmedvetet ge reformen en mer framträdande plats och ytterligare fördjupa reformen på ett heltäckande sätt i syfte att främja den kinesiska moderniseringen för att hantera den komplexa utvecklingen både hemma och utomlands, anpassa oss till den nya vågen av vetenskaplig och teknisk revolution och industriell omvandling och leva upp till vårt folks nya förväntningar”.

Betoningen på behovet av att sträva efter nationell vitalisering och kinesisk modernisering och att utveckla socialism med kinesiska särdrag är en unik aspekt av kinesiskt beslutsfattande, där den senare har mer djupgående filosofiska aspekter, med hänvisning till Confucius. Den kinesiska civilisationen har en lång historia av ansträngningar för att upprätthålla social och politisk stabilitet och sträva efter en utveckling som bygger på principen om det gemensamma bästa.

Trots de många omvandlingarna av det kinesiska samhället under årtusenden har landet behållit sina framträdande socioekonomiska drag, vilket har gjort det möjligt för det att förbli ett stolt och kultiverat samhälle.

Den kinesiske toppledarens förslag att bygga ett måttligt välmående samhälle till 2020, som en del av hans ”fyra övergripande mål” för god samhällsstyrning, förverkligades i tid, vilket underlättade landets strävan efter nationell vitalisering och kinesisk modernisering. Å andra sidan är målet att bygga upp en socialistisk marknadsekonomi av hög standard till 2035 en relativt långsiktig strävan. Allt detta kommer att lägga en stabil grund för att bygga Kina till ett stort, modernt socialistiskt land 2049, då landet kommer att fira hundraårsjubileet av grundandet av Folkrepubliken Kina.

Dessutom framgår det tydligt av resolutionen från det tredje plenumet att Kina, i motsats till vad vissa västerländska medier och politiker hävdar, inte har för avsikt att stänga dörren till den globala ekonomin. Istället kommer landet att fortsätta öppna upp sin ekonomi för omvärlden.

Det är dags att västvärlden ändrar sin attityd och politik gentemot Kina för det globala gemensamma bästa.

Det internationella landskapet blir dock alltmer komplext, och USA, EU och vissa andra västekonomier använder sig av handelsprotektionism och avvisar samarbete med Kina. De föredrar att cyniskt ignorera vad Kina uppnått under de senaste mer än fyra decennierna och uppfattar Kina som ett hot.

Deras kortsiktighet och allmänna okunnighet präglas av Hobbes filosofiska tänkande, att vilja vara den dominerande kraften under vad som kan kallas djungelns lag. De vill dominera den globala ekonomin och det globala styrsystemet med brutalt våld eftersom de saknar den insikt och långsiktiga utvecklingspolitik som krävs för att uppnå en hållbar utveckling, utrota fattigdom och fortsätta skapa nya arbetstillfällen. Det är dags att västvärlden ändrar sin attityd och politik gentemot Kina för det globala gemensamma bästa.

Som det står i resolutionen från det tredje plenumet kommer Kina att fortsätta hjälpa till att bygga en gemenskap för en gemensam framtid för mänskligheten. Att bygga en gemenskap för en gemensam framtid för mänskligheten, tillsammans med de fem principerna för fredlig samexistens, bör hädanefter utgöra kriteriet för internationella relationer.

Stephen Brawer,
ordförande för BRIX Sweden – Belt and Road-Institutet i Sverige

BRIX Sweden - Belt and Road-Institutet i Sverige, är en ideell förening som bildades av arrangörerna, talarna och deltagarna i ett seminarium i Stockholm den 30 maj 2018 om Belt and Road-Initiativet (BRI) och dess ekonomiska och strategiska betydelse för Europa och Sverige. Seminariet arrangerades gemensamt av Schillerinstitutet och China-Sweden Business Council.

BRIX medlemmar inkluderar entreprenörer, ekonomer och strategiska experter med ett brett spektrum av expertis inom svenska och kinesiska ekonomiska frågor. Deras gemensamma slutsats är att BRI inte bara är av betydelse för en god ekonomisk och politisk relation mellan Kina och Sverige, utan i grunden gynnsamt för ekonomisk utveckling och fred mellan alla länder.

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend