Saudiska roboten Sara – programmerad att inte prata politik

publicerad 27 mars 2024
- av Sofie Persson
Sara bär traditionella saudiska kläder.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Saudiarabiens första humanoida robot, Sara, är konstruerad för att varken tala om sex eller politik, likt landets kvinnor. Företaget ligger även bakom Mohammed, en AI-robot som anklagades för sexuella trakasserier nyligen.

Sara är 162 centimeter lång och enligt roboten själv 25 år gammal. Humanoiden är skapad av företaget Riyadh-based QSS AI & Robots. Företagets VD Elie Metri förklarar att Sara är skapad för att vara “trevlig” och inte tala om politik.

Hon ska vara trevlig, inte prata politik, inte prata sex eftersom vi är i Saudiarabien. De ämnena bör inte tas upp, säger Metri till Business Insider.

Vidare talar hon både engelska och arabiska där man använder sig av företagets egna språkinlärningsmodell, vilket är ett AI-program som är utformat för att känna igen och generera text och tal.

Robot “tafsade” på reporter

Sara bär traditionella kläder, vilket är i enlighet med Saudiarabiens lagar för kvinnors klädsel, som ska vara blygsam där de flesta bär en heltäckande “abaya”. Även om landet lättat på en del lagar kring kvinnliga rättigheter så kan de fortfarande bli straffade om de talar om sex eller politik.

Nyligen skapade Mohammed, företagets andra humanoida robot som fick rubriker världen över när den presenterades vid ett event. Roboten räcker fram en hand och rör vid en kvinnlig reporters rumpa, något som filmades. Metri säger dock att reportern helt enkelt stod för nära roboten och att den därför råkade röra vid henne.

När människor talar rör vi på händerna, vi är inte skyltdockor, säger han. Det är samma sak för en robot. Sexuella övergrepp är något helt annat än när en robothand rör vid en kvinnas jacka.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!