Här bär roboten verktyg på bygget

publicerad 30 januari 2023
- av Sofie Persson
Atlas levererar verktyg till byggnadsarbetaren.

Boston Dynamics har utvecklat nya färdigheter på sin robot Atlas som nu bland annat kan greppa, bära och slänga saker vilket demonstreras på en simulerad byggarbetsplats.

Atlasroboten har tidigare visat upp avancerade rörelser som innefattar bland annat bakåtvolter, gymnastik och parkour. Under 2021 visade företaget hur Atlas tar sig genom en hinderbana, något som Nya Dagbladet rapporterade om vid tillfället. Färdigheterna har roboten lärt sig genom att gradvis matas med mänskliga beteendemönster.

Nu visar man upp hur Atlas hjälper en byggarbetare som står på en byggställning, men har glömt sina verktyg på marken nedanför. Roboten agerar med sin omgivning och plockar bland annat upp en träskiva att kunna stå på och bär sedan verktygsväskan till byggarbetaren. Roboten avslutar ärendet med ett avancerat parkourhopp.

 

Atlas interagerar med föremål och modifierar banan för att nå sitt mål – tänjer på gränserna för rörelse, känsla och atletisk förmåga”, skriver företaget.

En av Atlas nya färdigheter är att kunna greppa saker med sina nya ”händer” som består av två fingrar. Förutom det kan roboten också balansera, resa sig när den ramlat, städa med dammsugare, göra en karatekick och kasta ett pappersflygplan.

Boston Dynamics är även kända för sin robothund som kallas Spot.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.