Google har sparat varenda sökning du gjort – så raderar du historiken

Vad du gör på nätet är din ensak men klåfingriga företag som Google sparar varenda fotavtryck du gör och bygger upp en profil över dig och ditt privatliv. Med några enkla steg kan du dock radera dessa fotspår hos Google. Följ Nya Dagbladets guide!

publicerad 3 november 2017
- av Markus Andersson
Var beredd att tappa hakan när du får se hur många fotspår sökjätten lagrat från dig

Om du har ett Google-konto, för att exempelvis titta på Youtube, nyttjar e-posttjänsten Gmail eller någon av de andra tjänsterna lagras alla sökningar du gjort, alla bilder du tittat på via bildsök, alla klipp du sett och så vidare, eftersom alla funktionerna hänger ihop med ett enda Google-konto. Är du inloggad på detta konto i din webbläsare har dessa uppgifter samkörts.

Om du inte aktivt stängt av “Google Activity” har Google med all säkerhet upp till ett decennium av privata uppgifter om dig. Google bygger baserat på all denna datainsamling upp en profil av dig, din ålder, ditt kön, dina intressen osv. Smart kanske de tycker, bland annat för att kunna anpassa reklam riktat till dig – men samtidigt en enorm inskränkning av din integritet.

Efter åratal av kritik kring hur man hanterat användarnas integritet och påtryckningar för större användarkontroll över den sparade datan skapade Google under fjolåret en sida som heter My activity (Min aktivitet). Loggar du in här kan du se en sammanställning kring åratal av sökningar, klipp och annat du tittat på som lagrats av Google.

Lyckligtvis finns det ett sätt att radera hela denna historik på ett hyfsat tillförlitligt sätt.

Så raderar du din Google-historik

Följ stegen för att radera all aktivitet och historik som är sparad och kopplad till ditt Google-konto.

Steg 1
Från din aktivitetssida, klicka på de tre punkterna uppe i högra hörna och välj Delete activity by.

Steg 2
Ändra datumet från Today till All time. Välj All products från dropdown-menyn längst ned om du ser en sådan.

Steg 3
Google försöker i nästa ruta motivera varför de ändå ska få spara in data. Tryck bara på OK.

Steg 4
Google ber dig bekräfta om du verkligen vill radera hela historien permanent. Klicka på DELETE.

Steg 5
Nu ska det stå “No activity” på skärmen.

Steg 6
Klart! Nu är all historik raderad. Om sedan Google verkligen permanent raderar din data får man kanske ställa sig tveksam till, men det är troligen ett brott mot användarvillkoren om de i hemlighet sparar datan du bett att få raderad.

 

Så stoppar du Google från att spara din historik framledes

Om du nu fortsätter att vara inloggad på ditt Google-konto medan du surfar runt på nätet, gör sökningar och tittar på Youtube-klipp kommer Google att börja spara din historik igen om du inte inaktiverar den. Så här gör du:

Steg 1
Gå till sidan för aktivitetskontroll.

Steg 2
Klicka på reglageknappen till höger för att inaktivera insamlingen för respektive tjänst.

Steg 3
Skrolla ned för att säkerställ att insamlingen är avstängd för alla de tjänster du önskar “pausa” insamlingen för.

Klart!

 

Så undviker du Googles långa näsa helt
Det bästa sättet att undvika att Google samlar in personlig data ifrån dig är följande:

Steg 1
Logga ut ifrån ditt Google-konto när du surfar och gör sökningar på nätet. Behöver du läsa din Gmail, använd en separat webbläsare för just detta ändamål, exempelvis Waterfox.

Steg 2
Du kan fortfarande söka genom Google utan att dina sökningar kan kopplas till dig. En sådan tjänst erbjuder Startpage.com. Ta del av NyD:s guide för att göra anonyma sökningar på nätet.

Steg 3
Använd en anonymiseringstjänst i form av en VPN-tjänst. Detta gör att din aktivitet på nätet inte kan kopplas till din personliga IP-adress. En utmärkt sådan tjänst är svenskbaserade OVPN som har byggt en lösning som gör att inga loggar sparas överhuvudtaget. Detta skyddar in IP-adress, men om du lämnar personliga uppgifter om dig själv kan du eventuellt spåras ändå. Ett ännu säkrare alternativ till vanliga VPN-tjänster är att använda sig av TOR. Läs NyD:s guide här.

Lycka till!

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!