Försvarshemligheter spreds på hemliga forum

publicerad 10 december 2020
Hemliga militära anläggningar kartlades på internet.

På särskilda internetforum har medlemmarna kartlagt och spridit information om hemliga militära anläggningar i Sverige. Att uppgifterna spridits vidare på nätet och och att man inte vet vilka som tagit del av informationen gör det hela extra allvarligt, konstaterar Säkerhetspolisen.

Det är skattefinansierade Sveriges Radio som gått igenom fall där människor misstänks eller har dömts för att ha kartlagt hemliga svenska militära anläggningar och det framgår att uppgifterna i många fall har delats vidare i hemliga chattrum där sedan särskilt inbjudna personer fått tillgång till uppgifterna.

Exakt vilken typ av information som har spridits där vill Säpo inte gå ut med men man konstaterar att det handlar om ”stora mängder uppgifter om svenska militära anläggningar”.
– Ja, jag kan bekräfta att det pågår förundersökningar mot de personerna. Men det är en förundersökningssekretess där som jag måste förhålla mig till, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist till Ekot.

I ett förhör med en tidigare åtalad man medger denne också att det handlar om aktiva skyddsobjekt som noggrant har kartlagts…


 


Liknande artiklar: