IT/Övervakning

Försvarshemligheter spreds på hemliga forum

Publicerad 10 december 2020

Hemliga militära anläggningar kartlades på internet.

På särskilda internetforum har medlemmarna kartlagt och spridit information om hemliga militära anläggningar i Sverige. Att uppgifterna spridits vidare på nätet och och att man inte vet vilka som tagit del av informationen gör det hela extra allvarligt, konstaterar Säkerhetspolisen.

Det är skattefinansierade Sveriges Radio som gått igenom fall där människor misstänks eller har dömts för att ha kartlagt hemliga svenska militära anläggningar och det framgår att uppgifterna i många fall har delats vidare i hemliga chattrum där sedan särskilt inbjudna personer fått tillgång till uppgifterna.

Exakt vilken typ av information som har spridits där vill Säpo inte gå ut med men man konstaterar att det handlar om ”stora mängder uppgifter om svenska militära anläggningar”.
– Ja, jag kan bekräfta att det pågår förundersökningar mot de personerna. Men det är en förundersökningssekretess där som jag måste förhålla mig till, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist till Ekot.

I ett förhör med en tidigare åtalad man medger denne också att det handlar om aktiva skyddsobjekt som noggrant har kartlagts och dokumenterats.

– Nej. Det här är ju aktiva grejer. Aktiva skyddsobjekt. Sen skrollar jag genom här så, det är - om jag ska uttrycka det - en enorm listning, konstaterar förhörsledaren.

Ofta handlar det om militärintresserade svenskar som går över den lagliga gränsen i sin hobby och dokumentation av militära anläggningar, men just faktumet att uppgifterna har spridits till en större krets där man inte vet exakt vem som har fått ta del av uppgifterna gör det hela extra allvarligt, konstaterar Säpo.

– Ja, det är ju allvarligt. Även om det är ett slutet chattforum så vet man ju inte vilka som har tillgång till detta, därför att det här är någonting som finns på internet. Är det av intresse för någon underrättelseverksamhet så har de ju resurser att kunna ta del av den här informationen, oavsett om de är behöriga eller inte. Så det finns flera olika sätt som de kan komma åt den informationen på, säger säkerhetsexperten André Catry.

Han menar vidare att utredningarna om brottsligheten blir mycket svåra att genomföra eftersom det handlar om enorma mängder material som ska gås igenom och där flera olika myndigheter är involverade.

Samtidigt meddelande regeringen att Sveriges nya center mot cyberhot ”invigs” idag. Centret ska fungera som en samordningscentral där man försöker motarbeta it-attacker mot såväl offentliga som privata institutioner. Myndigheterna MUST, Säpo, FRA och MSB ligger bakom projektet som ska ha ett 100-tal anställda och kosta omkring 150 miljoner kronor. 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!