Misstänkta IS-terrorister gripna i Stockholm

publicerad 9 mars 2024
- av Jan Sundstedt
Säkerhetspolisen menar att de fyra gripna också har kopplingar till den gängkriminella miljön.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under torsdagen greps fyra personer av Säkerhetspolisen i Tyresö, Stockholm. Säpo bekräftar att de gripna har kopplingar till terrorgruppen Islamiska staten och misstänks för förberedelse till terroristbrott.

– Vi har kunnat konstatera att det finns kopplingar till IS i Somalia
, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till statskanalen SVT.

Man utesluter heller inte fler gripanden och säger att de fyra personerna alla är ”relativt unga”. Två av dem har tidigare dömts för brott.

– Det är yppandeförbud i hela utredningen så jag kan inte säga något, säger advokat Nils Svantemark som företräder en av de misstänkta, till TT.

Enligt Säpo gjordes insatsen ”för att avvärja hot och stoppa misstänkt brottslighet” – men man vill inte gå in på några närmare detaljer om vad jihadisterna ska ha planerat.

Islamisk kulturförening

De fyra har också kopplingar till den grova organiserade brottsligheten, och tillslaget gjordes mot en islamisk kulturförening i Tyresö – samt mot flera bostadsadresser, där vapen ska ha tagits i beslag.

De gripna misstänks bland annat för förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott och tillhör enligt säkerhetspolisen ”en grupp inom den extremistiska och islamistiska miljön”.

I morgon, söndag, måste åklagaren avgöra om de gripna ska begäras häktade eller släppas fria.

– Nu jobbar vi med beslagtaget material otroligt intensivt och levererar och rapporterar till åklagaren, betonar Hallström.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!