Uppgifter: SpaceX bygger spionsatelliter åt USA:s underrättelsetjänst

Övervakningssamhället

publicerad 19 mars 2024
- av Redaktionen
SpaceX-högkvarteret i Hawthorne, Kalifornien.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Flera källor uppger att Elon Musks rymdbolag SpaceX i största hemlighet just nu bygger ett nätverk bestående av hundratals spionsatelliter för den amerikanska underrättelsetjänstens räkning.

Enligt visselblåsarna ger systemet militär och underrättelsetjänst möjlighet att övervaka skeenden och lokalisera potentiella måltavlor “nästan var som helst på jordklotet”.

Kontraktet med National Reconnaissance Office (NRO) ska vara värt cirka 1,8 miljarder dollar och ha undertecknats redan 2021.

Det är Reuters som talat med visselblåsarna. Enligt nyhetsbyrån vittnar samarbetet om att underrättelsetjänsten har stort förtroende för Elon Musk – trots dennes återkommande kritik mot Biden-administrationen.

Satellitsystemet ska ha en låg omloppsbana runt jorden och understödja markstyrkor – om det blir framgångsrikt förväntas det ”avsevärt förbättra den amerikanska regeringens och militärens förmåga att snabbt upptäcka potentiella mål nästan var som helst på jordklotet”.

Satelliterna är kapabla att spåra mål på marken och sedan mycket snabbt dela denna information med amerikansk militär eller underrättelsetjänst.

I princip skulle det göra det möjligt för den amerikanska regeringen att snabbt fånga kontinuerliga bilder av aktiviteter på marken nästan var som helst i världen, vilket underlättar underrättelse- och militära operationer”, skriver man vidare.

“Ingen kan gömma sig”

Underrättelsetjänsten bekräftar också officiellt att man ”utvecklar det mest kapabla, mångsidiga och motståndskraftiga rymdbaserade underrättelse-, övervaknings- och spaningssystem världen någonsin har sett”.

Sedan 2020 ska cirka ett dussin prototyper av satelliterna ha tagits fram och förväntningarna är enligt källorna mycket höga på vad dessa är kapabla att åstadkomma i “skarpt läge”.

Ingen kan gömma sig”, berättar en av visselblåsarna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!