IT/Övervakning

Bahnhof varnar: Regeringen planerar utökad övervakning

Bahnhofs serverhall Thule, belägen i centrala Stockholm

Enligt internetoperatören Bahnhof kommer regeringens utredning att föreslå att datalagringen av svenska medborgares uppgifter ska utökas.

Det handlar om regeringens utredning om nya regler för datalagring som väntas föreslå en rad olika förändringar. Bland annat ska internetoperatörer tvingas bygga om sina system så att de är anpassade för den utökade datalagringen. Detta uppger anonyma källor till Bahnhof.
Ett annat krav på internetoperatörerna är att de ska lagra sina användares IP-adresser under minst ett år, jämfört med ett halvår som idag.

Jon Karlung, som är vd för Bahnhof, är upprörd över det nya avslöjandet om datalagringsdirektiven.

– Hela branschen är i uppror. Sverige gör som Kina, där staten kräver att nätet ska vara skräddarsytt för övervakning, inte för att internet ska fungera så bra som möjligt. Kostnaden blir stor, men det värsta är att våra systemtekniker måste ägna sig åt fel saker. Vi vill lägga allt fokus på att hela tiden göra nätet snabbare, säger Jon Karlung i ett pressmeddelande.

Det svenska datalagringsdirektivet, som regeringen vill utöka, har redan fått kritik från bland annat EU-domstolen som menar att det strider mot EU:s grundlag att tvinga operatörer att lagra alla användares datauppgifter.

Utredningen om den framtida datalagringen ska läggas fram den 9 oktober.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!