Norrköping vill satsa på kameraövervakning

Övervakningssamhället

publicerad 17 april 2024
- av Sofie Persson
Kamerabevakning vid Stureplan i Stockholm.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Polis och politiker i Norrköpings kommun vill utöka användningen av kamerabevakning i uttalat syfte att motverka brottslighet. Nu påbörjas en förstudie för att titta på vilka platser i Norrköping som kan vara aktuella att övervakas.

Förslaget om utökad kamerabevakning i staden presenterades under en pressträff på måndagen. Polisen uppger att man testat en metod för övervakning i Malmö, som man nu vill pröva i Norrköping.

Vi har fått en förfrågan från polisen om att inleda ett samarbete kring kamerabevakning som vi ställer oss positiva till. Vi har redan idag flera etablerade samarbeten för att göra Norrköping till en trygg plats och det här är ett kraftfullt tillskott i det arbetet, säger Sophia Jarl, (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Förstudien ska färdigställas under våren där man kommer att titta på var i Norrköping det kan bli aktuellt att sätta upp kameror. Vidare kommer man att titta på tekniska lösningar som exempelvis hur kamerorna ska sättas upp och hur el- och fibernätsförsörjning tillgodoses. Det kommer att skrivas ett samverkansavtal mellan Norrköpings kommun och polisen.

Oklart antal kameror

Polisen kommer att, enligt metoden man gjort i Malmö, ansvara för själva kamerorna och bevakningen, samtidigt som kommunen ska bidra med stolpar, el och fiber.

Det finns i nuläget ingen siffra på antalet kameror som kommer att tilldelas Norrköping men vår bedömning är att siffran, som i nuläget är 24, kommer att utökas kraftigt, säger Frida Braf, lokalpolisområdeschef.

I stora delar av landet har polisen sedan tidigare arbetat med både kamerabevakning och även bevakning med drönare. Exempelvis förlängde man avtalet med drönarövervakning i Stockholm senast i januari i år.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!