Epsteins offer: ”Han övervakade alla”

Jeffrey Epstein-fallet

publicerad 23 februari 2024
- av Jan Sundstedt
Jeffrey Epstein ska ha haft ett mycket stort kontrollbehov.

I en stämningsansökan som nyligen lämnats in till en federal domstol på Manhattan, vittnar två av Jeffrey Epsteins offer om att sexualförbrytaren använde ett avancerat övervakningssystem för att kunna spionera på såväl “gäster” som offer.

Kvinnorna pekar bland annat på att Epstein hade ett särskilt kontrollrum med kameror i sin lyxbostad i New York som fungerade som ett ”panoptikon” – ett slags cirkulärt fängelse med celler placerade runt en central rund byggnad varifrån cellerna hela tiden kan observeras.

I Epsteins fall ska det främst ha handlat om digital övervakning. Det beskrivs hur pedofilen inte bara anlitade personer för att hålla vakt, utan även att han försåg sina offer med transport- och kommunikationsutrustning med hänvisning till deras säkerhet och bekvämlighet – men i verkligheten användes utrustningen för att spåra och kartlägga dem.

Epstein Enterprise skulle inte ha existerat under den tid det gjorde och i dess omfattning och skala, utan samarbete och stöd från andra“, står det att läsa i stämningsansökan.

De två målsägandena berättar att pedofilen och hans krets av medhjälpare samlade in komprometterande information om de kvinnor som ingick i sexhandelsnätverket i ett försök att säkerställa att de aldrig berättade för utomstående om verksamheten.

Hot och pengar

Vidare ska kvinnorna ha utsatts för avskräckande hot men också fått pengar i utbyte mot sin tystnad – betydande summor som ska ha delats ut efter att övergreppen begåtts, eller i samband med att de lockat fler kvinnor och flickor till Epstein.

Centralt i stämningsansökan är anklagelserna mot Darren Indyke och Richard Kahn, som beskrivs som två av Epsteins mest betrodda medarbetare. De två männen, som upprepade gånger förnekat att de skulle ha gjort något fel i samband med Epsteins brottsliga verksamhet, anklagas för att ha varit ”oumbärliga deltagare” i vad kärandena beskriver som en “kultliknande” traffickingverksamhet som sträckte sig över ett decennium.

Indyke och Kahn visste att de skulle tjäna miljontals dollar i utbyte mot att underlätta Epsteins sexuella övergrepp och människohandel, och valde pengar och makt framför att följa lagen”, berättas det i stämningsansökan.

Ingen, utom kanske Ghislaine Maxwell, var så väsentlig och central för Epsteins verksamhet som dessa svarande” påstås det vidare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!