Gymkedja spionerar på personalen

publicerad 18 november 2023
- av Markus Andersson
Nordic Wellness agerande kan vara brottsligt.

Anställda på gymkedjan Nordic Wellness vittnar om hur deras chefer pressat dem att kartlägga och spionera på sina kollegor med hjälp av uppsatta övervakningskameror.

– Det kändes inte bra. Jag vågade inte konfrontera min chef om det, för då skulle jag bli sparkad. Jag bara lydde, berättar en anställd.

Det är skvallertidningen Aftonbladet som uppmärksammat missförhållandena och bland annat pratat med en platschef som berättar att han fått i uppgift att ”kontrollera” så att receptionisterna inte satte sig ner på en stol – utan stod upp hela tiden.

– Vi uppmanades att övervaka, speciellt ny personal, för att se till om de sköter sitt jobb. Om de inte gjorde det skulle vi i princip hota dem med att kameraövervakning fanns, berättar en tidigare platschef i Stockholmsområdet.

Han förklarar att det kändes mycket dåligt att spionera på sina kollegor men att han inte ”vågade” konfrontera chefen eftersom han var rädd att bli av med jobbet.

Extremt kontrollbehov

– Man får inte ha stol bakom kassan, receptionisterna får inte sitta bakom kassan. Då kan de ringa och säga: Varför sitter din receptionist på en stol? berättar en annan platschef.

– Man går in och kollar personal på kamerorna. Kollar all personal, om de sitter ner, kollar i telefonen eller om man släpper in kompisar, tillägger en tredje.

Efter att det hela uppdagats har Nordic Wellness försökt skademinimera genom att skicka ut ett internt mejl till sina klubbar där man uppmanar personalen att sluta med övervakningen.

I rutinlistorna som finns ute på klubbarna kan det förekomma att kameror ska kollas med jämna mellanrum. Här behöver klubbarna se över om så är fallet samt ta bort detta avsnitt”, skriver man.

Intrång i integriteten

Sarah Bodlander, jurist på Integritetsmyndigheten, konstaterar att arbetsgivare förvisso får sätta upp kameror för att förebygga brott men att man inte har någon rätt att spionera på sin personal.

– Men om man sedan använder kameraövervakningen för att kontrollera hur långa raster personalen tar eller liknande har man gått över syftet med kameran från början, vilket inte är tillåtet.

– De står i beroendeställning till sin arbetsgivare. Att bli filmad av sin arbetsgivare på sin arbetsplats är ett intrång i den personliga integriteten, fortsätter hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!