Utbytesstudenter i upprop – vill slippa Borlängeghetto

publicerad 6 oktober 2020
- av Per Nordin
Tjärna Ängar kallas ibland för "Lilla Mogadishu" på grund av sin stora somaliska befolkning.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Utbytesstudenter från andra länder som valt att studera i Sverige har placerats i  problemförorten Tjärna Ängar i Borlänge där de utsatts för våldtäkter och rån och fått bevittna knivskärningar och skottlossningar. Nu kräver studenterna att ansvariga tar studenternas otrygghet på allvar och ordnar med en säkrare plats att bo på.

Tidigare idag rapporterade Nya Dagbladet om den utbredda kriminalitet som gör att taxibilar och tidningsbud nu endast kör dagtid till ghettot Tjärna Ängar i Borlänge. Samtidigt har Hemglass fått ställa in sina körningar till området på grund av flera incidenter.

I dagsläget bor även många utbytesstudenter vid Högskolan Dalarna i det kriminellt belastade området. I ett brev till kommunen, fastighetsvärden och högskolan skriver kårrepresentanten Mufassireen Ahmed från Indien att de flesta utbytesstudenter valt just Sverige och Dalarna för att få lära sig mer om och uppleva den svenska kulturen, men att man i verkligheten hamnat på en plats där mycket få invånare överhuvudtaget pratar svenska och att man upplever att man har blivit lurade.

Det första intrycket varje nationell och internationell student får är: Var är vi någonstans? Är detta Sverige?”, skriver hon.

Hon tar också upp hur studenterna blivit utsatta för en rad inbrott och rån, varav flera ägt rum när studenterna varit hemma. En kvinnlig student mådde så dåligt över inbrottet att hon var tvungen att lämna Sverige i en månad och vill fortfarande inte vara ensam i sitt rum. En annan manlig student rånades när han låg och sov, då tjuvar slog sönder hans fönster och klättrade in i lägenheten och tog mobiltelefon, pengar och andra värdesaker.

I uppropet listas en rad incidenter där studenter blivit rånade, bestulna och misshandlade i det mycket otrygga området och hur fastighetsskötaren vägrat ta ansvar för kriminaliteten. Vidare har kvinnliga studenter också blivit förföljda och trakasserade av okända män, något som lett till att de inte vill vistas själva utomhus.

Även skottsalvor har hörts när studenterna försökt studera och själva skolan sattes nyligen eld på, något som också orsakat mycket stress och oro bland studenterna som beskrivs komma från skötsamma förhållanden. Studenter har också bevittnat knivhuggningar i området.

Det framgår i brevet att ett antal studenter som började plugga i Borlänge så sent som i höstas redan överväger att flytta tillbaka till sina hemländer eller fortsätta studierna digitalt eftersom de helt enkelt inte trivs eller känner sig trygga i området.

Den allmänna uppfattningar bland studenterna är att de inte känner att de bor i Sverige. De får inte höra språket eller uppleva kulturen och traditionerna. Istället känns det som att de bor i ett segregerat område”.

Överlag menar man att bilden som högskolan förmedlat till studenterna är förljugen och man vill nu att de ansvariga hittar studentboenden på andra platser där kriminaliteten inte är lika utbredd, antingen mer centralt eller närmare högskolan. Man vill också ha fler övervakningskameror och vakter så att studenterna känner sig trygga.

Var ärliga om Tjärna Ängar, berätta för utbytesstudenter som vill uppleva den svenska kulturen att Tjärna Ängar inte är rätt plats. Detta skulle minska besvikelsen bland studenterna” fortsätter brevet.

Avslutningsvis betonar man att det är högskolans ledning som har både makten och ansvaret för att göra studenternas tillvaro trygg och välkomnande. Man menar att idag är situationen så kritisk att det påverkar skolans rykte negativt och att resultatet blir att högskolan aktivt väljs bort.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!