Larmet: “Fångarna tar över anstalterna”

publicerad 5 februari 2024
- av Jan Sundstedt
Anstalter Kriminalvården
Situationen alltmer kritisk på landets anstalter och häkten.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sveriges häkten och anstalter når bristningsgränsen när hot och våld inom murarna eskalerar. Nu larmar facket om att personalbristen mycket snart riskerar att leda till en katastrof, enligt Christer Hallqvist, ordförande för Sekos avdelning för Kriminalvården.

– Vi håller på att tappa kontrollen. De intagna tar mer eller mindre över avdelningarna.

Situationen inom Sveriges kriminalvård tycks ha nått en kritisk punkt där överfulla häkten och anstalter står inför ökande hot och våldsamheter. En nyligen publicerad video på SVT:s hemsida avslöjar en brutal attack på en intagen i högsäkerhetsfängelset Tidaholm, vilket illustrerar det växande problemet.

Med över 3 600 rapporterade fall av hot och våld under enbart förra året, en ökning från året innan, varnar facket för att situationen är ohållbar.

Enligt fackordförande Christer Hallqvist har det gått så långt att intagna på vissa anstalter har “tagit över” avdelningar.

Vi har passerat gränsen. Politikerna måste lugna ner sig med sina beslut så att vi kan jobba ikapp.

Plats- och personalbrist

En bidragande faktor till den eskalerande våldsspiral som pekas ut är den ökande platsbristen, vilken tvingar personalen att dra sig tillbaka istället för att vara nära de intagna. Christer Hallqvist menar att situationen nått en punkt där vissa anstalter förlorat kontrollen och att politikerna behöver agera snarast för att undvika katastrof.

Personalen backar ut istället för att vara nära de intagna och man hinner inte avvärja incidenter. Det kommer att sluta i katastrof.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) erkänner också det ansträngda läget och lovar åtgärder för att långsiktigt förbättra Kriminalvårdens situation.

Det är ett resultat av en allvarlig utveckling när det gäller brottsligheten över många år och att utbyggnaden av Kriminalvården kom igång alldeles för sent. Nu vidtar vi alla åtgärder vi kan för att långsiktigt få till en utbyggnad och kortsiktigt ge Kriminalvården förutsättningar att hantera den press man upplever här och nu, kommenterar Gunnar Strömmer larmet från Kriminalvården.

Inrapporterade fall av hot och våld

Mellan intagna

2021: 1 242

2022: 1 198

2023: 1 333

Mot personal

2021: 1 744

2022: 1 962

2023: 2 354

Statistiken kommer från Kriminalvårdens egna incidentrapporteringssystem. Enligt myndigheten har benägenheten att rapportera incidenter gradvis ökat genom åren.

Källa: Kriminalvården

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!