Sedan mordnatten den 28 februari 1986 på Sveavägen i Stockholm har hela 134 personer erkänt att de mördat den socialdemokratiske statsministern. En av dem – Christer Pettersson – har till och med åtalats för mordet för att sedermera frias i hovrätten. 788 misstänkta mordvapen ska ha provskjutits i jakten på att hitta vapnet som dödade Palme.
Under en presskonferens under onsdagsmorgonen slår chefsåklagare Krister Petersson (inte att blanda ihop med den tidigare misstänkte gärningsmannen) nu fast att det var Stig Engström, i mediarapporteringen känd som ”Skandiamannen”, som mördade Palme. Det motsägs dock av trovärdiga vittnesmål
– Han kan inte ha varit här när mordet skedde, säger Leif Ljungqvist, i media benämnts som ”Chevamannen”, som såg både mordet och tillfället då Engström först senare anlände till platsen, till Swebbtv.
Engström är död sedan två decennier tillbaka, varför åtal inte kommer att kunna väckas och förundersökningen kring mordet nu läggs ner.
Stig Engström har figurerat i mordutredningen redan från start som vittne till mordet och deltog i flertalet intervjuer i media där han fick berätta om hur han trodde att Palme hade mördats.
Först 30 år senare, när Engström redan varit död sedan 16 år tillbaka, blev han på allvar intressant för Palmegruppen – denna gång som misstänkt för mordet.
– Det fanns en person som inte passade in, hans uppgifter gick inte att förena med övriga vittnen, menar chefsåklagaren och fortsätter:
– Vi har ägnat ganska mycket tid åt att försöka kartlägga andra personer, grupperingar och företeelser i tiden runt mordet för att kunna hitta spår kring en konspiration. Det rörde sig en hel del intressanta personer, men vi har inte kunnat hitta något stöd för en konspiration. Men det går inte heller helt att avfärda att han skulle ha ingått i en större konspiration.
Man noterar också att kulorna som mördade Palme inte går att binda till ett särskilt vapen eftersom de är i för dåligt skick. Med andra ord ser man det heller inte som troligt att man kommer få reda på vilket vapen som använts.
Någon ny teknisk bevisning har heller inte tillkommit, men Peterson hävdar att man noga har gått igenom den tidigare dokumentationen och vittnesmålen och nu gjort slutsatsen att det var Engström som mördade statsministern.
Privatspanaren Claes Hedberg, vars uppmärksammade bok om Palmemordet recenserats i Nya Dagbladet av Pia Hellertz, konstaterade redan i april förra året i en intervju med Swebbtv att åklagaren tidigt skickat signaler om att en ny mördare varit på väg att pekas ut för att lugna det svenska folket med en “skenlösning”.
– Man kommer att skylla på en person som redan är död och begraven och så kommer man inte längre, sade Hedberg då.
Hedbergs egen slutsats efter att ha sammanställt det omfattande förundersökningsarbete som olika privatspanare gjort, är att en inre krets inom socialdemokraterna är ansvariga för Palmemordet. Han menar att det är den raka förklaringen till det förunderliga sätt som utredningen hanterats på från första början och även till hans förutsägelse om att man skulle försöka lägga ned utredningen en gång för alla.
– Godta inte detta, stå bakom kravet på en oberoende sanningskommission. Socialdemokraterna kommer att bäva om en sådan tillsätts, förvarnade Hedberg i intervjun.
Trots att åklagaren nu menar att fallet är avslutat omges det icke desto mindre av många märkligheter. Så sent som i mars i år riktade den tidigare åklagaren Bertill Rydell skarp kritik mot det faktum att Olof Palmes obduktionsprotokoll fortfarande är hemligstämplat.