Socialpop som ger röst till det icke sagda

Artisten Till Äventyrs! kallar sin musik för svensk socialpop. Texterna bär på en skarp samhällskritisk udd och i videorna förekommer ofta dokumentära inslag som berättar om den politiska korrekthetens övergrepp. Nya Dagbladet fick en exklusiv intervju med mannen bakom musikprojektet.

publicerad 2 september 2017

Till Äventyrs! har hittills givit ut ett album, Ett Nytt Tillsammans 2016, på Arktos Media. Musiken kan närmast beskrivas som en blandning av alternativ pop och visa med inslag av progg. Ljudbilden känns vagt distad, som om instrumenten hanterats av gamla eller halvt fungerande förstärkare. Detsamma gäller sången. Texterna har alla en politisk slagsida riktad mot den politiska korrektheten, och det märks också i videorna som bland annat berör attacker mot oliktänkande konstnärer, hjälporganisationers etniska diskriminering och medias åsiktsregistrering av enskilda medborgare.

Ett utmärkande exempel på det rika symbolspråket som används – här ett gammalt frimärke av Palme som dragit till sig ohyra bredvid ett likhetstecken.

I den folkinspirerade visan Vaggvisa För Nyvakna öppnas filmsekvenserna som ett nostalgiskt fotoalbum, där midsommarstänger och svenska sommarvyer varvas med dokumentära filmsekvenser från attackerna mot gatukonstnären Dan Parks vernissage 2013. I videon till En Slät Utan Påtår får tittaren glimtar från hjälpinsatserna för svenska hemlösa vintern 2015 – 2016, som också de attackerades.

– Jag har alltid tyckt om att göra musik, säger han och tillägger att han inte är skolad musiker. Alla kompositioner är gjorda på elektronisk väg, men det är inte där Till Äventyrs! har sin tyngdpunkt. Snarare är musiken ett medium bland andra i att spegla en samhällsförvandling som allt fler människor har insett är onaturlig och farlig.

Han menar att det finns alldeles för många anpassade artister idag som fokuserar på att göra lättsmält underhållning istället för att ta egentlig ställning.

– De flesta skriver under på tidsandans dogmer istället för att ta sitt konstnärliga ansvar och tänka kritiskt. Det är rätt läskigt egentligen.

Artistnamnet valde han för att han tyckte det ringade in samtidsproblematiken.

– Idag ska allt etiketteras. Många har säkert i diskussioner om känsliga ämnen fått frågan ”är du intolerant?” Svaret skulle kunna vara ”till äventyrs”. Det mest provokativa idag är att vägra skriva under på det rådande narrativet. Uttrycket signalerar också tankefrihet i uppmaningen att skrida till det okända.

Bildsekvens från videon till Relativ Teori.

Han fortsätter med att beskriva ett samhälle som håller på att upplösas.

– Det som händer idag är på många sätt negativt i rent mänskliga termer. Det är hela albumets tema. Etablerad media går maktens ärenden och nyheter mörkas och förvrängs. Detta samtidigt som Sverige och hela Europa genomgår den mest omfattande demografiska förändringen någonsin. Människor är rädda och känner sig svikna, och det med all rätt.

Progressivitetens död

Vad är då syftet med Till Äventyrs! kan man egentligen undra. Är det att bara skildra tråkiga samhällsförändringar?

Upphovsmannen beskriver projektet som en skildring av ett fallerat samhällssystem – det progressiva. Det menar han nu börjat äta sin egen svans och själv förvandlats till det monster det sagt sig vilja bekämpa.

– Till Äventyrs! vill ge röst åt de åsikter som förbjudits i de antagna framstegens namn, konstnärerna som fängslats och de som diskriminerats av dem som säger sig arbeta mot diskriminering.

Det är en maktens dubbelmoral han vill sätta fingret på, inlindad i god vilja och mjuka floskler uppfunna enbart för att dölja en förtrycksapparat.

– Denna löjliga morgonsoffekultur, den är bara en kuliss. Låten Åkalla Expertisen handlar om detta. Om vi haft en öppen debatt i det här landet skulle vi inte haft politiska underrättelsetjänster som med statliga bidrag åsiktsregistrerar och förtalar enskilda medborgare. Tänk dig offentliga debatter där vi pratat med varandra istället för om varandra och nyheter som förmedlats utan värdegrundsfilter. Till Äventyrs! vill skildra det som händer i människor när de inser att de varit förda bakom ljuset under decennier.

Vänder sig mot samtiden men tror på förändring

Avhumanisering är ett anknytande tema som intresserar Till Äventyrs! och då särskilt när den utförs från statligt håll och riktar sig mot dem som redan förvägrats tillträde till det offentliga samtalet. Kommentarsfält har stängts och kulturen förvandlats till en normhatisk lekstuga istället för att vara en källa till identitet och självkännedom.

– De som ställer sig skeptiska till progressiviteten och marxismen som idag genomsyrar samhällets institutioner kallas idag för troll och nazister. Man vill tysta kritiskt tänkande genom epitet. Men vi berövas inte bara vår rätt att yttra oss idag. Vi berövas även vår kultur, vårt ursprung och vår historia, ja själva vår existens. Hur många gånger har man inte hört ledande politiker och mediapersoner säga att svenskar inte finns? Det är en flerdimensionell avhumanisering vi är utsatta för, och slutmålet med sådant är alltid utplåning. Det kanske börjar konkret med böcker och statyer men fortsätter sedan till människor. Vi ser redan hur politiker försvarar våld riktat mot dem som anses tänka fel.

Även kulturen i Sverige är politiserad menar han. Konsekvensen är inte bara att kreativiteten stelnar och att samtal tystnar, utan även att människor förlorar kontakt med sin historia.

– De progressiva har invaderat kulturen. Från den positionen kan de styra tolkningar av verk, svartmåla oliktänkande konstnärer och motarbeta kunskap som motsätter sig progressiv världsuppfattning. Det kan inte försvaras etiskt. Det är attacker på mänskligheten och naturen.

Till Äventyrs! vill med andra ord sätta fingret på en negativ samhällsutveckling. Mycket i texter, musik och videos signalerar ett samhälleligt förfall, men ser han inte någon ljusning?

– Jovisst. Jag tror att vi befinner oss i en övergångsperiod. Människor börjar vakna ur hypnosen. Den alternativa högerns framsteg är ett exempel, alternativ medias en annan. Och så alternativ kultur förstås. Det sprudlar i undervegetationen av kritiska komiker, musiker och skribenter numera. Det är bara plattformar som behöver etableras i högre grad.

 

Isac Boman

 

Ta del av Till Äventyrs! Youtubekanal eller se smakprovet nedan

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!