Säkerhetspolisens personakt om Olof Palme är spårlöst försvunnen. Journalisten och författaren Bo G Andersson menar att säkerhetspolisen själva kan ha eldat upp den.
Redan i slutet av oktober förra året kom utredarna i Palmegruppen fram till att personakten var försvunnen och Säpo meddelade att man inte visste var de var någonstans. Detta efter att tips inkommit att uppgifterna inte längre fanns i Säpos arkiv.
Fram till millennieskiftet och kanske ännu senare så hade Säpo som rutin att elda upp handlingar som ansågs överflödiga och man misstänker att detta också kan ha drabbat dokumenten om Palme.
Bo G Andersson är mycket kritisk och beskriver enligt DN det hela som ”en förlust för vårt gemensamma historiska arv”, och syftar då på att säkerhetspolisen samlat information om den tidigare statsministern sedan 50-talet och framåt – dokument som hade kunnat vara av stort intresse för såväl journalister som historiker.
”Om handlingarna är försvunna för gott, är det ett allvarligt avbräck såväl för historieforskningen som möjligheterna att få klarhet i Palmemordet”, konstaterar han och menar att det är skandalöst att Säpo inte ens kan svara på grundläggande frågor om vad som hänt med Palmes personakt.
Andersson menar vidare att de försvunna och eventuellt uppeldade dokumenten därtill hade kunnat öka möjligheterna att klarlägga mordet på statsministern.
”Utredningen av mordet på Palme pågick under 34 år, tre månader och tio dagar. Insåg inte de ansvariga på Säpo att personaktens innehåll kunde ha betydelse för möjligheterna att lösa mordgåtan?” frågar han sig.
Andersson arbetar för närvarande med såväl en bok som en dokumentärfilm om mordet på den tidigare statsministern.