Inrikes

Somalier döms för flera fräcka åldringsbrott – slipper utvisning

En somalisk medborgare har i åratal ägnat sig åt så kallade åldringsbrott, genom att gå hem till pensionärer och utge sig för att kontrollera ventilation och brandlarm. I september dömdes han för tre fall av grov stöld, men tingsrätten avslog åklagarens yrkande om utvisning.

Abdulhakim Hussein Abdi, 54 år, invandrade till Sverige 1993. Han är folkbokförd i en ”afrikansk butik” i Rinkeby. Under sin tid i Sverige har han dömts för en mängd brott, bland annat misshandel, våldsamt motstånd, narkotikabrott, bedrägeri och grov stöld med mera. Han har även en skuld hos kronofogden på 50 000 kronor, skriver Samhällsnytt.
Abdis kriminella tillvägagångssätt är att han söker till områden där många äldre svenska pensionärer bor. Han besöker 80- och 90-åringar, oftast kvinnor, och utger sig för att vara en hantverkare som ska kontrollera ventilationen och brandlarmet. Han brukar visa upp ett A4-papper med texten ”efterkontroll av ventilation och brandlarm” samtidigt som han låtsas prata i telefon. Blir han insläppt så tillgriper han bankkort, kontanter och andra värdesaker.

Somaliern greps i augusti efter att ha varit hemma hos en äldre kvinna på Södermalm. Kvinnan insåg att det inte stod rätt till och konfronterade Abdi när han stal. Han rusade ut ur lägenheten och kvinnan skrek då ”stoppa tjuven!”. En flyttgubbe som befann sig i trapphuset reagerade, sprang efter honom och grep honom. Abdi hade då en guldklocka, en guldnål, fyra guldringar och en guldkedja på sig.

I polisförhör framkom senare att Abdi fått hjälp av Stadsmissionen att skriva ut det falska intyget.

I september dömdes Abdi i Solna tingsrätt för tre fall av grov stöld och försök till bedrägeri. Trots hans gedigna brottskarriär och att han inte är medborgare i Sverige så avslog tingsrätten åklagarens yrkande om utvisning. Rätten motiverar beslutet med att Abdi har ”god kontakt” med sina två barn här i Sverige.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!