“Omöjligt” för unga att köpa lägenhet i Stockholm

publicerad 29 februari 2024
- av Sofie Persson
Det är mycket svårt för unga att komma in på bostadsmarknaden.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


För att kunna köpa en etta i Stockholm behöver man spara 11 639 kronor i månaden under fem år, visar en ny undersökning som tagits fram på uppdrag av HSB. Jämförelsevis behöver man endast spara 947 kronor i månaden för att kunna köpa en lägenhet i Sundsvall.

I undersökningen har man jämfört 15 kommuners bostadsmarknad och hur mycket man behöver ha i sparkapital för att kunna köpa en egen lägenhet. Det visade sig att det skiljer sig markant mellan kommunerna.

Allra högst upp låg Lund där man behöver spara 14 031 kronor i månaden i fem år för att ha råd med en etta. På andra plats kommer Stockholm där det krävs 11 639 kronors sparande i månaden. Detta följt av Uppsala där man måste spara 9 390 kronor i månaden.

Att äga sin egen bostad är en dröm för många. Tyvärr stannar det vid just en dröm för alltför många. Särskilt unga har fått det svårare att ta klivet in på bostadsmarknaden. Trösklarna har höjts i form av bolånetak, prisökningar och amorteringskrav, säger Johan Nyhus, förbundsordförande för HSB, i ett pressmeddelande.

Stora regionala skillnader

I Sundsvall, som låg lägst på listan, behöver man spara 947 kronor i månaden i fem år. Borås och Västerås låg också relativt lågt med 1 117 kronor respektive 1 449 kronor i månaden.

I rapporten har man också granskat vad som krävs om förslaget om startlån till kreditvänliga förstagångsköpare införs, vilket i praktiken ska innebära att den som köper en bostad för första gången ska garanteras av staten.

Regeringen har nyligen aviserat att de tänker lägga fram förslag om ett höjt bolånetak. Även om det är ett steg i rätt riktning är förslaget tyvärr inte lika långtgående och bättre riktat som startlånet är, konstaterar Nyhus.

Undersökningen är gjord av Evidens på uppdrag av HSB Riksförbund.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!