Riksrevisionen: Systemet med valsedlar måste ses över

publicerad 10 december 2019
- av Per Nordin

Sverige måste se över valsedelssystemet för de allmänna valen, menar Riksrevisionen. Ett alternativ är ett nytt system med färre valsedlar, skriver man i en färsk rapport.

Riksrevisionen har granskat hur de svenska valen fungerar och pekar på att valsedlarna enligt lagen ska placeras ut på en avskärmad plats utan insyn, något som också prövades i några kommuner under det senaste valet.

Detta menar man dock samtidigt kan leda till långa köer och minska det totala valdeltagandet på grund av tidsåtgången och man ser därför gärna att ett nytt för väljarna mindre tidskrävande system tas fram, skriver Omni.

Riksrevisionens bedömning är att ett sätt att avhjälpa dessa problem skulle kunna vara att ersätta vårt nuvarande valsedelssystem med ett system som kräver färre valsedlar”, står det att läsa i rapporten.

Hur det nya systemet med färre valsedlar skulle se ut är inte klart utan behöver utredas ytterligare. Trots rapporter om valfusk och den omfattande kritiken av det innevarande systemets allvarliga demokratiska brister menar man samtidigt att valsystemet i Sverige fungerar förhållandevis bra.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.