Det svenska valsystemet med separata valsedlar för varenda parti är både resurskrävande och riskerar att äventyra förtroendet för hela demokratin, skriver tjänstemän från tio valnämnder på DN Debatt.
Nu växer kritiken mot det svenska valsystemet som med internationella mått står ut som undermåligt och efterblivet.
De tio tjänstemännen som arbetar på olika lokala valnämnder runt om i landet lyfter fram att det är svårt att hitta rätt valsedlar, och att det är resurskrävande att hålla ordning på alla valsedlar och att systemet underlättar fusk och manipulation. Man förordar ett system med en gemensam valsedel för samtliga partier likt det som många andra europeiska länder har.
Valhemligheten är något som de också lyfter fram har fungerat under all kritik och är också kritiska till de nya reglerna.
“De nya reglerna skyddar inte valhemligheten. Väljarna äger sin valhemlighet och för att skydda den ska väljarna göra i ordning sin röst bakom skärmen. Detta gäller även om valsedelsställen ska avskärmas. Risken är i stället att väljarna tror att valhemligheten är skyddad i och med att väljaren ska ta sina valsedlar i fred.
Tar väljarna valsedlar för endast ett parti kommer valhemlighet ändå avslöjas när väljarna står i kön för att gå in i vallokalen och få sina valkuvert. Den nya lagstiftningen kan innebära att väljarna tror att valet sker vid valsedelsstället. Avskärmningarna har inte löst det egentliga problemet utan de kommer att skapa nya problem.”
Man pekar också på att valsedlarna underlättar fusk och sammanblandning.
“Valsedlar tas bort, valsedlar flyttas runt, valsedlar för ett parti läggs för och täcker för ett annat parti, valsedlar med förkryssade namn läggs i valsedelsställen, valsedlar för ett parti blandas in bland ett annat partis valsedlar. De här är vanliga händelser på ett röstmottagningsställe.
Förutom att det att krävs stora resurser att hålla ordningen i valsedelsställen innebär bara själva möjligheten att det är enkelt att sabotera i valsedelsställen, att en del väljare misstänker ”valfusk” som i sin tur leder till minskat förtroende för hela valsystemet.”
Dessutom påpekar de att alla hundratals miljoner valsedlar som trycks upp innebär en ett otroligt resursslöseri.