Riksrevisonen: ”Lägg ner Allmänna arvsfonden”

publicerad 5 mars 2024
- av Jan Sundstedt
Pengar från dödsbon som saknar arvingar går till Allmänna arvsfonden.

Riksrevisionen föreslår att Allmänna arvsfonden avvecklas – och ersätts med ett ”mer robust system för hantering av arv efter personer utan arvingar och testamente”. Man pekar bland annat på att pengar från svenska dödsbon, som egentligen ska delas ut till ”angelägna projekt”, istället hamnar i fickorna på kriminella aktörer.

Man pekar på att den statliga fonden under senaste decenniet haft betydligt större intäkter än vad som kunnat delas ut i bidrag till ”angelägna projekt” – och att några ansökningar därför heller inte vägts mot varandra, istället har det varit alldeles för lätt att bli beviljad stora summor pengar från fonden, även om det rört sig om mångmiljonbelopp.

– Kombinationen av stora bidrag och låg konkurrens medför risk för att projekt designas för att få bidraget snarare än utifrån från genuina idéer och behov, säger Frida Widmalm, projektledare för granskningen.

I granskningen framgår även att det är sannolikt att pengarna som primärt tas från svenska dödsbon hamnar i fickorna på grovt kriminella nätverk och aktörer.

“Oseriösa eller kriminella aktörer”

Granskningen visar dessutom att risken är stor för att fondens pengar hamnar i händerna på oseriösa eller kriminella aktörer. Säpo och Polismyndigheten har på uppdrag av Riksrevisionen gjort slagningar i register och underrättelsesystem. Slagningarna visar att ekonomisk, organiserad och demokratihotande brottslighet har förekommit, utreds eller misstänks hos personer i organisationer som får pengar för att driva arvsfondsprojekt”, står det att läsa.

Personer och organisationer bakom de bidragsfinansierade projekten är dessutom kraftigt överrepresenterade i Finanspolisens register över misstänkt penningtvätt. Riksrevisionen har även sett tydliga indikationer på felaktigheter med anställningar och löner samt jävssituationer i flera arvsfondsprojekt”, fortsätter man.

Riksrevisor Helena Lindberg menar att fonden förvisso har finansierat ”många bra projekt” – exempelvis sådana som gynnat barn och funktionsnedsatta, men hon menar vidare att ”de förhållanden som för hundra år sedan motiverade inrättandet av arvsfonden är inte länge aktuella” och att regeringen istället bör införa ett nytt system ”som är mer robust mot missbruk och oegentligheter”.

Riksrevisionen är en svensk myndighet som bildades 2003 och som lyder under riksdagen och har i uppgift att granska statens olika verksamhetsområden och vart pengarna egentligen tar vägen.

Man undersöker också kontinuerligt om verksamheterna följer uppsatta direktiv, regler och föreskrifter och om de statliga insatserna är effektiva och når de uppsatta målen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!