Regeringen vill ge fler “ensamkommande” uppehållstillstånd

publicerad 10 februari 2021
- av Markus Andersson
Regeringen vill göra det ännu enklare för ensamkommande att stanna.

Sveriges regering vill införa ännu mer generösa regler för så kallade ensamkommande unga som kommer till Sverige. Bland annat vill man att studier på halvtid räcka som grund för uppehållstillstånd.

Sverige har redan kanske världens mest generösa och extrema invandringspolitik. Trots detta vill makthavarna att ännu fler ska få stanna.

Regeringen vill nämligen att de ensamkommande unga som studerar ska få ett år på sig att hitta arbete efter studier – istället för sex månader som gäller enligt det nuvarande regelverket.

Invandrarungdomarna ska dessutom kunna räkna studiemedel på halvtid som tillräcklig försörjning för att få uppehållstillstånd – något som gör det mycket enkelt för det stora flertalet att få stanna.

De borgerliga partierna säger sig dock vara kritiska och även Centerpartiet hävdar att man tänker säga nej till förslaget och samma inställning har Liberalerna.

– Vi säger nej, säger Liberalernas migrationspolitiske talesperson Fredrik Malm till TT och förklarar vidare att det inte är rimligt att införa en massa undantag i migrationslagarna och att gruppen överhuvudtaget saknar asylskäl.

Moderaterna är ännu mer kritiska och menar att Socialdemokraterna helt och hållet är på väg att ta bort alla regleringar kring invandringen till Sverige.

– Regeringen smular steg för steg sönder den reglerade invandringen och det förslag Socialdemokraterna stod bakom i migrationskommittén, säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för M och ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Regeringen i sin tur hävdar att man vill göra det lättare för de så kallade ensamkommande att få stanna eftersom läget på arbetsmarknaden ”blivit kärvare under pandemin” och att det helt enkelt är svårare att hitta jobb, en förklaring som avfärdas av Maria Malmer.

– Nej, det finns ingen rimlighet i det. Vi kan inte anpassa invandringslagstiftningen efter pandemin eller ekonomin.

Tidigare benämnde man från officiellt håll och i mainstreammedier “ensamkommande” som “ensamkommande flyktingbarn”. Denna beteckning har dock slutat att användas efter att den väckt ett brett åtlöje hos allmänheten, bland annat som en följd av att så många konstaterat att det i praktiken handlar om unga män som migrerar till Europa framförallt av ekonomiska skäl.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!