Undantagstillstånd utlyst på italienska ön efter anstormning av migranter

Migrationskrisen i Europa

publicerad 14 september 2023
- av Redaktionen
Migranter invandring
En hastig anstormning av tusentals afrikanska migranter sätter den lilla ön och dess befolkning i krisläge.

Den lilla italienska ön Lampedusa befinner sig i kris efter att mer än 6000 illegala migranter tagit sig iland inom loppet av ett dygn. Hundratals båtar har setts anlända till öns hamnar, vilket lett till ökade spänningar och våldsamma konfrontationer mellan migranter och den italienska polisen.

Borgmästaren Filippo Mannino tog beslutet att utlysa undantagstillstånd på onsdagskvällen och har krävt mer hjälp och resurser till ön.

– Alla har på något sätt hjälpt de migranter som behövt hjälp. Men nu är det verkligen dags att leta efter en strukturell lösning, säger Mannino.

Det italienska styret

under Giorgia Meloni får nu ökad kritik. Regeringen har lovat att stoppa den illegala invandringen, men antalet har istället skjutit i höjden. Över 100 000 illegala migranter har anlänt till Italien hittills under 2023, vilket lett till anklagelser om att regeringen svikit sina väljare.

Rapporter pekar på att det slutliga målet för många av migranterna är högbidragsländer i norra Europa, främst Tyskland, vilket sätter ytterligare press på den redan ansträngda situationen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!