London slår befolkningsrekord efter massinvandringsvåg

Befolkningsutbytet i Väst

publicerad 19 mars 2024
- av Jan Sundstedt
Vänsteraktivister i London demonstrerar mot "rasism" och för ökad migration.

Det bor fler människor än någonsin i London – men ökningen beror inte på ökat barnafödande utan på att ett mycket stort antal migranter från andra delar av världen sökt sig till Englands huvudstad.

Samtidigt finns en utbredd oro för att massmigrationen kommer att ha mycket stora negativa effekter på Londons redan ansträngda bostadsmarknad, offentliga sektor, välfärd och infrastruktur.

Nyhetssajten Econostrum noterar att Londons befolkning nu har överstigit den tidigare ”toppen” på 10,1 miljoner människor som nåddes innan coronakrisen.

Under covid-19 valde tiotusentals invånare att fly från London och istället bosätta sig i mindre samhällen i andra delar av Storbritannien eller i andra länder. Det ledde till att stadens befolkning minskade med 75 500 personer mellan sommaren 2019 till sommaren 2021 – en minskning på cirka sju procent av befolkningen.

Snart vände dock denna trend och bara under 2022 flyttade 66 000 personer till London – många av dem från andra delar av världen.

Någon data från 2023 har ännu inte offentliggjorts, men eftersom Londons befolkning bara skulle behöva öka med cirka 9000 personer för att passera den tidigare toppnivån tyder allting på att ”befolkningsrekordet” redan slagits.

Bostadsbrist och knakande infrastruktur

Det är just massmigrationen som ligger bakom befolkningsökningen och bara under 2021 flyttade 73 660 personer till London. Massinvandringen förväntas också leda till att den brittiska befolkningen överstiger 70 miljoner redan år 2026.

Den snabba befolkningstillväxten i London har bland annat lett till en utbredd oro för stora negativa konsekvenser och att offentlig sektor och infrastruktur ska överbelastas. Redan nu är exempelvis stadens sjukhus under mycket hård press, och det är vanligt att vänta i flera månader för att få en operationstid.

Londons infrastruktur knakar under tyngden av dess befolkning. Beslutsfattarna måste skaka av sig antagandet att befolkningsförändringar innebär att frågor om bostadsbrist och infrastruktur kommer att lösa sig själva. Inte heller kommer mindre välbärgade platser att se enorma tillströmningar av yrkesarbetare med större köpkraft”, menar Andrew Carter, vd för tankesmedjan Centre for Cities.

Oron gäller hela landet och inte bara London – utan stora satsningar på infrastruktur och bostadsbyggande förväntas huvudstaden gå en dyster framtid till mötes och den ekonomiska tillväxten bromsas.

Idag beräknas vita britter utgöra en dryg tredjedel av Londons befolkning och ungefär hälften av stadens invånare är av utomeuropeiskt ursprung. Stadens muslimske borgmästare Sadiq Khan (L) är själv son till pakistanska migranter och har sedan 2016 verkat för en mycket generös migrationspolitik.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!