Markägare får rätt till meteorit

publicerad 28 mars 2024
- av Sofie Persson
Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist hittade stenen. Johan Benzelstierna von Engeström kastade en "meteorittårta" efter tingsrätten beslut 2022

En markägare får rätt till en meteorit som landade på hans mark, beslutar hovrätten. Den 14 kilo tunga stenen landade i skogen i december 2020, och påträffades senare av geologer.

I november 2020 uppmärksammade man att en meteorit fallit ner på jorden. Två geologer hittade meteoriten i markägarens skog i Enköping, ungefär en månad efter att den fallit ner. Stenen lämnades sedan in Naturhistoriska riksmuseet, där den förvaras idag. Fyndet, som var en järnmeteorit, beskrevs som “historiskt”.

– Det är ett unikt naturföremål som Andreas och Anders har hittat. Det har inte hänt på mer än sextio år i Sverige att en meteorit, som observerats i ett fall tagits om hand, och det är det första säkra exemplet på en nyfallen järnmeteorit i vårt land, förklarade Naturhistoriska riksmuseets intendent Dan Holstam 2021.

Markägaren Johan Benzelstierna von Engeström ansåg dock att han hade rätt till stenen eftersom den landat på hans mark. Däremot ansåg Uppsala tingsrätt under hösten 2022 att meteoriten inte tillhörde markägaren, utan betraktades som “lös egendom” och att geologerna som hittade stenen i sin tur hade äganderätt.

Nu har Svea hovrätt rivit upp tingsrättens dom och anser att Benzelstierna von Engeström har äganderätt till stenen eftersom det ”saknas särskilda regler om meteoriter”. Vidare menar man att meteoriten ”består av ämnen som redan förekommer i jordytan”.

Det känns fantastiskt skönt. Det har varit en jobbig tid där mycket energi har gått till den här tvisten, säger Benzelstierna von Engeström till skattefinansierade SVT.

Domen kan överklagas

Enligt geologerna ska det ha funnits ett avtal mellan dem och markägaren, vilket ska ha gett de rätt till meteoriten. Man har dock inte kunnat uppvisa något sådant avtal.

Det är en av mina största upplevelser som ”meteoritletare” och man hade hoppats på att det skulle sluta på ett trevligare sätt, säger Andreas Forsberg, som är en av dem som hittade stenen.

Benzelstierna von Engeström uppger att han ska deponera stenen till ett museum där han hoppas den kan “öka intresset för rymden och forskning hos framförallt den yngre generationen”.

Domen kan överklagas till Svea Hovrätt fram till 18 april.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!