Storbritanniens utrikesminister vill se mer globalt Nato

Globalismens framfart

publicerad 29 april 2022
- av Isac Boman
Liz Truss besöker brittiska Nato-trupper i Estland i november.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Storbritanniens utrikesminister Liz Truss propagerade i veckan för att Nato skall skicka allt tyngre vapen och stridsflygplan till Ukraina. I samband med detta lyfte Truss även fram att Natos försvarsprincip ”alla för en” i fortsättningen borde gälla globalt, för att ”kollektivt skydda vårt välstånd”.

Storbritanniens utrikesminister Liz Truss höll i veckan ett tal i London som manade till ökad militär satsning i Ukraina. Truss talade öppet om att driva ut Ryssland från både Ukraina och Krim, bland annat genom att ”gräva djupt” i lagren och öka produktionen av militärt materiel.

Tunga vapen, stridsvagnar, flygplan, vi behöver gräva djupt i våra lager och öka produktionen, vi måste göra allt detta, menar utrikesministern.

Enligt Truss har Rysslands invasion av Ukraina visat att de rådande globala institutionerna misslyckats med att mota Vladimir Putins ambitioner i grind. Hon menar bland annat att Rysslands möjlighet att utnyttja sin vetorätt i FN:s säkerhetsråd i praktiken innebär att man givit ”grönt ljus åt barbarismen”.

Lösningen på detta är, enligt utrikesministern, förutom att skicka tunga vapen, pansarvagnar och flygplan till Ukraina, att Nato i fortsättningen tittar bortom Europa och istället tar ett globalt perspektiv på rådande säkerhetspolitiska och ekonomiska utmaningar.

Nato måste ha ett globalt synsätt, redo att tackla globala hot, säger Truss.

Vi måste förebygga hot i Indiska oceanen och i Stilla havet och jobba med allierade som Japan och Australien, fortsätter hon.

Truss vill även att Europa kapar banden till de ryska energileveranserna av olja och gas, för att få ett stopp på finansieringen av Putins fruktansvärda krig. Hon menar att ”outsäglig, fortsatt misär” väntar för Europa om Putin går segrande ur kriget och även skulle medföra ”hemska konsekvenser” globalt sett. Truss uppmanar därför Natoländerna att satsa långt mer än vad man redan gjort i stödet av Ukraina.

Utrikesministerns uttalanden är kanske det starkaste budskapet hittills som riktats till Moskva vad gäller öppna ställningstaganden om Natos deltagande i kriget i Ukraina. I veckan har även Storbritanniens försvarsminister anfört att brittiska vapenleveranser till Ukraina är fullt legitima. Ryssland har besvarat Truss uttalanden med att lyfta oro för risker med ett kommande kärnvapenkrig och har även varnat för att man kan se det som nödtvunget att attackera mål utanför Ukraina, till exempel försörjningslinjer som går genom Polen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!