Pantsättande ökar markant

publicerad 28 juli 2022
- av Jan Sundstedt
Hushåll ekonomi
Svenska hushåll går på knäna.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Skenande prisökningar har tagit många på sängen. Bara det senaste halvåret har utlåningen hos Pantbanken i Sverige skjutit rejält i höjden.

Vi har aldrig haft så hög utlåning som nu och ökningen har varit exceptionellt snabb, säger Pantbankens vd Peter Sundström.

Nyligen rapporterade Nya Dagbladet om den ökade utlåningen hos pantbanker i USA. Allt fler pantsätter sina tillhörigheter även i Sverige som ett alternativ i syfte att snabbt få in pengar att dryga ut hushållskassan med.

Hushållens ekonomi i Sverige blir alltmer pressad. En inflation som i modern tid saknar motstycke sätter allt högre tryck på åtskilliga hem. Bara det senaste halvåret har vi sett skenande prisökningar på basala nödvändigheter såsom mat, drivmedel samt inte minst el. Det akuta läget har fått allt fler att söka sig till pantbanker.

Inflationen har tagit alla på sängen, säger Pantbankens vd Peter Sundström.

Under årets första sex månader ökade utlåningen med 25 procent, vilket är mer än någonsin tidigare i bankens historia. Bara i juni ökade utlåningen med 37 procent i jämförelse med juni 2021

Vi har sett att antalet kunder ökar. Behovet av att låna är precist och direkt, man vill ha ett kort lån för att kunna betala räkningar, utvecklar han vidare.

Enligt Sundströms förmenande kan ökningen delvis också förklaras med ett ökat sug efter att konsumera mera, efter de senaste årens repression – Men det är även en effekt av kostnadsinflationen, vi står alla vid kassan och märker av ökade elpriser, bensinpriser och matpriser, uttrycker han.

Vad politiker, makthavare och beslutsfattare har för åtgärder – givet det akuta läget – för att underlätta för svenska hushåll att hantera sin alltmer ekonomiskt utsatta situation, återstår att se.

Pantbanken Sverige är ett av landets äldsta och ledande pantbanksföretag med totalt 21 pantbankskontor. Sju pantbankskontor finns i Stockholm, två i Malmö, två i Göteborg samt ett i Uppsala. Pantbanken Sverige har även finns sex franchisekontor i Västerås, Eskilstuna, Helsingborg, Kristianstad, Östersund och Umeå. De har även tre pantbanker i Helsingfors, Finland, under bolagsnamnet Soumen Panttilaina Oy. Sedan 2010 finns också en digital pantbank, Webbpanta, via pantbanken.se.

Källa: Wikipedia.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!