Australiska parlamentsledamöter vädjar åter om frigivning av Julian Assange

Fallet Julian Assange

publicerad 1 augusti 2023
- av Sofie Persson
Tv: Ledamoten Andrew Wilkie. Th: Julian Assange talar från den ecuadorianska ambassadens balkong 2012.

Vid ett besök i Australien gjorde USA:s utrikesminister Antony Blinken klart att man inte har några som helst planer på att ge upp försöken att få den australiske journalisten Julian Assange utlämnad till USA.

Stöttande australienska politiker svarar med att anklaga landet för att enbart ha “hämndbegär” och vädjar till att ta hänsyn till Wikileaks-grundarens hälsa.

Tidigare i år undertecknade ett stort antal australienska politiker från olika partier ett öppet brev där man ber USA överge sina envetna försök att få Wikileaks-grundaren utlämnad från Storbritannien. I samband med detta pekade man bland annat på att utlämnandet ytterligare skulle skada pressfriheten och även på att Assange suttit inspärrad i över ett decennium, något som Nya Dagbladet rapporterade om vid tillfället.

Under förra veckan besökte USA:s utrikesminister, Antony Blinken, Australien och tog i sin tur upp ämnet vid en presskonferens som fokuserade på militärt samarbete, där man bekräftar att Australiens regering vid ett flertal tillfällen tagit upp ärendet. Där sade han att han förstod “australiensarnas oro och åsikter “, men pekar på att Assange är “anklagad för mycket en allvarlig brottslig handling”.

De handlingar som han påstås ha begått riskerade att allvarligt skada vår nationella säkerhet, till fördel för våra motståndare, och utsatte namngivna mänskliga källor för allvarlig risk för fysisk skada och allvarlig risk för frihetsberövande, säger han.

Nu har tre politiker som står bakom det öppna brevet svarat på Blinkens uttalande. Ledamoten Julian Hill säger att han har en “annorlunda åsikt” än Blinken och vädjar återigen till USA att tänka på Assanges hälsoproblematik.

På samma sätt skulle jag vilja säga tillbaka till USA: ta åtminstone Julian Assanges hälsoproblem på allvar och gå till domstol i Storbritannien och få ut honom från ett högsäkerhetsfängelse där han riskerar att dö utan medicinsk vård om han får en ny stroke, säger han till The Guardian.

Vidare svarade ledamoten Andrew Wilkie att Wikileaks-grundaren inte är “skurken” i historien utan anklagar istället USA för att agera hämndlystet.

– Blinken torde vara väl medveten om de undersökningar i både USA och Australien som visade att de relevanta Wikileaks-avslöjandena inte ledde till att någon skadades, sade han, och tillade att om USA inte var besatt av hämndbegär skulle de lägga ned åtalet om utlämning så snart som möjligt.

Ett antal av de stödjande politikerna menar också att Assanges bästa chans för att få komma hem till Australien igen är att gå med på någon form av uppgörelse, däremot anser bland annat hans bror Gabriel Shipton att Assange bör fortsätta bestrida USA:s utlämningsförsök.

Julian Assange är en australisk journalist och grundare av Wikileaks. 2010 släppte han en rad hemligstämplade dokument som bland annat avslöjade krigsförbrytelser mot civila som begåtts av USA i samband med invasionen och ockupationen av Irak.

Efter obekräftade anklagelser om sexuella övergrepp efterlystes Assange av Sverige under samma år 2010 då han begärdes utlämnad, varefter han sannolikt skulle riskera att utlämnas till USA, där han står inför dödsstraff eller livstids fängelse. Assange lyckades undkomma utlämningen genom att få asyl på Ecuadors ambassad i London, där han stannade i hela sju år tills hans asyl upphävdes 2019. Journalisten greps därefter av brittiska myndigheter och i juni 2022 beordrade Storbritanniens regering att han skulle utlämnas till USA. Sedan dess har han suttit i brittiskt fängelse under en pågående överklagan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!