Uppgifter: Wagnerchefen Prigozjin bland de omkomna i flygkrasch

publicerad 23 augusti 2023
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ett privatflygplan av typen Embraer Legacy störtade på onsdagskvällen i närheten av byn Kuzjenkino i Tverregionen nordväst om Moskva. Enligt den ryska luftfartsmyndigheten omkom alla tio personer ombord, däribland tre besättningsmän och Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin.

Ryktet om att den paramilitära Wagnergruppens rysk-judiske chef Jevgenij Prigozjin var ombord på planet har nu bekräftats även av Wagner själva, som dock menar att det ännu är för tidigt att fastslå att han faktiskt har omkommit.

Prigozjin listades inte bara som passagerare utan även som potentiell ägare till det havererade flygplanet enligt vissa ännu obekräftade medieuppgifter. Wagnerkopplade Telegramkontot Grey Zone meddelar att planet skjutits ner av ryskt luftvärn, något som även ska stödjas av vittnen som uppgett att de hört två kraftiga smällar strax innan kraschen.

Jevgenij Prigozjin har varit en kontroversiell figur inom rysk politik. I juni anförde han vad som beskrivits som ett kortlivat uppror mot den ryska ledningen i Kreml. Efter förhandlingar, som tros ha medlats av den vitryske presidenten Alexander Lukasjenko, släpptes dock Prigozjin.

För närvarande pågår en utredning om kraschens omständigheter av berörda myndigheter, uppger bland annat tidningen Izvestija.

Vilda spekulationer förekommer samtidigt, bland annat om huruvida Prigozjins död är iscensatt och att han befunnit sig på ett annat plan som ägs av honom som samtidigt ska ha varit i luften och landat i Moskva kort därefter, rapporterar bland annat Visegrad24.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!