Islamister kan värva terrorresenärer från ”socialt utsatta områden”

publicerad 14 juni 2017
Jabhat al-Nusra är en av de terrorgrupper som många anslutit sig till

Över 70 procent av de som reser till Mellanöstern från Sverige för att strida för islamistiska terrorgrupper kommer från ”socialt utsatta områden, där islamistiska terrorgrupper kan ha rekryterare, enligt en unik rapport från Försvarshögskolan.

Det är Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier, CATS, vid Försvarshögskolan som publicerar rapporten, vilken är den första i sitt slag. Med hjälp av data från bland annat Säkerhetspolisen har man kartlagt 267 av de cirka 300 som rest till Irak och Syrien från Sverige i syfte att kriga för terrorgrupper. 80 procent av de resande är anslutna till Islamiska staten, IS, och 30 procent är anslutna till Jabhat al-Nusra, vilket menar att vissa anslutit sig till flera organisationer.

Rapporten visar 75 procent är svenska medborgare och 34 procent är födda i Sverige. Medelåldern är 26 år och 18 procent är 19 år eller yngre. 76 procent av terrorresenärerna är män.

”Antalet kvinnor har ändrats betydligt under perioden, från ett fåtal 2012 till 18 procent 2013 och utgör omkring 40 procent av de utländska stridande i konfliktområdet 2014 och 2015”, skriver man i rapporten.

Över 70 procent av terrorresenärerna har bott i ett ”socialt utsatt område”, vilket i rapporten beskrivs som ”socialt berövade områden som drabbats av hög kriminalitet och låg socioekonomisk status”. I rapporten skriver man även att det kan finnas terrorrekryterare i dessa utsatta områden.

49 av de cirka 300 personer som rest till Syrien och Irak för att strida för IS eller Jabhat al-Nusra har dödats, varav hälften kom från Västergötland.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.