SD vill kartlägga islamismen

publicerad 2 december 2023
- av Redaktionen
Jimmie Åkesson har under de senaste månaderna gått på offensiven mot politisk islam.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sverigedemokraterna vill kartlägga de ”islamistiska strömningarna” i Sverige, meddelar partiledaren Jimmie Åkesson.

SD-ledaren menar att det i dagsläget är svårt att veta hur utbredd islamismen faktiskt är i det svenska samhället och att detta är någonting man måste få klarhet i.

I en debattartikel i Bonnierägda Dagens Nyheter deklarerar Åkesson att han och hans parti nu tänker agera för att få till en kartläggning av islamismen i Sverige – hur en sådan skulle gå till i praktiken är dock något oklart.

Med ”islamist” åsyftar Åkesson muslimer som ”sätter islam före demokratiskt stiftade lagar och individuell frihet” och menar vidare att ”problematiska värderingar” sprids och normaliseras i svenska moskéer.

Enligt SD-ledaren är ”politisk islam” det stora problemet som måste bekämpas. Åkesson vill inte att koranen eller andra heliga muslimska skrifter ska bestämma hur Sveriges lagar ska utformas eller användas för att kontrollera människors liv.

Victoria Enkvist, docent i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet sågar dock utspelet och menar att en kartläggning av denna typ inte är rättsligt möjlig att genomföra. Hon pekar på att Åkessons definition av islamism är oklar och luddig och att såväl grundlagen som diskrimineringslagen skulle sätta stopp för denna typ av kartläggning.

– Du kan inte ha lagstiftning som bara gäller muslimer, då ska det gälla politiska åskådningar och alla religiösa grupper i så fall, hävdar hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!