Uppgifter: Brysselterroristen dödad

Dödade svenskarna i Bryssel

publicerad 17 oktober 2023
- av Jan Sundstedt
Terroristen följde efter svenska fotbollssupportrar och dödade dem.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I går kväll mördades två svenska fotbollssupportrar i ett terrordåd i Bryssel och ytterligare en person skadades. Gärningsmannen har identifierats som Abdesalem Lassoued och under tisdagsmorgonen strömmar det in rapporter om att terroristen själv nu har skjutits ihjäl av belgisk polis.

Enligt belgiska medier blev terroristen ihjälskjuten på ett kafé i området Scharbeek i Bryssel och ska ha avlidit på plats. Dessutom ska vapnet som användes vid terrordådet också ha påträffats på platsen.

En privatperson ska ha känt igen den 45-årige terroristen och ringt polisen och när dessa anlände ska en kortare eldstrid mellan Lassoued och polisen ägt rum.

I skrivande stund arbetar polisen med att säkerställa den avlidne mannens identitet, bland annat genom fingeravtryck.

Illegal invandrare

Lassoued som också kallade sig för Slayem Slouma var tunisier och ska ha sökt asyl i Belgien i slutet av 2019 men fått avslag.

– Den misstänkte har tunisiskt ursprung och vistades i vårt land illegalt, förklarade Belgiens premiärminister Alexander De Croo under en presskonferens.

Han ska vara känd av belgisk underrättelsetjänst sedan många år tillbaka som en radikal islamist och det uppges också att han i sitt hemland ställts inför rätta för terrorbrott.

“Hämnd” på Sverige

På filmklipp som spridits på sociala medier har tittarna kunnat se hur terroristen, iklädd orange reflexjacka och vit hjälm, skjuter med ett automatvapen mot en bil och därefter springer efter flera personer in i en byggnad och fortsätter skjuta. Vittnen berättar också hur mannen ropar ”Allahu Akbar” i anslutning till terrordådet.

– Vi lever för religion. Vi dör för vår religion. Er bror Abdulsalam hämnas för muslimer och nu har jag dödat tre svenskar. Jag kommer att möta Gud och profeten med glädje, deklarerade han i ett videoklipp som han laddade upp på Facebook efter dådet.

Enligt belgiska myndigheter ska terroristen ha gett sig på just svenskar som ”hämnd” för de uppmärksammade koranbränningarna som ägt rum här.

– Han gick specifikt på svenska supportrar, bekräftar premiärminister De Croo.

Lassoued pekas också ut som anhängare till terrorgruppen Islamiska staten, men det är oklart om han faktiskt var organiserad i gruppen eller bara ”inspirerades” av terroristernas ideologi och metoder.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!