Två terrordåd mot Sverige avvärjda

publicerad 18 augusti 2023
- av Isac Boman
Nationella insatsstyrkan i Stockholm.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Hittills under 2023 har minst två planerade terrordåd mot svenska mål stoppats och sammanlagt sju misstänkta terrorister gripits. I båda fallen bedöms det vara de uppmärksammade koranbränningarna som triggat igång terrorplanerna.

Igår höjde Säpo terrorhotnivån till en fyra (högt hot) på en femgradig skala – något Nya Dagbladet också uppmärksammat. Man menar att Sverige nu är att betrakta som ett ”prioriterat mål” för islamistiska terrorister.

Minst två kända planerade terrordåd mot Sverige har också stoppats under året – det första i april, då fem män greps i Eskilstuna, Linköping och Strängnäs. Fyra av dem häktades senare misstänkta för stämpling till terrorbrott. Idag är samtliga släppta, men misstankarna mot dem kvarstår.

Det andra fallet rör två bröder som greps i Tyskland i maj och som planerade ett attentat mot en svensk kyrka – även detta rapporterade Nya Dagbladet om. Bröderna ska bland annat ha köpt kemikalier som kan användas för att tillverka bomber.

– Vi har haft attentat tidigare mot präster och kyrkor i Frankrike, väldigt brutala. Om något händer, kommer det troligtvis vara sådana här attentat som vi sett tidigare i Europa mot olika typer av måltavlor, kommenterar terrorforskaren Magnus Ranstorp i Svenska Dagbladet och beskriver den tilltänkta måltavlan som ”oroväckande”.

Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar också att koranbränningarna lett till ”konkreta terrorplaner mot Sverige” – och att flera misstänkta terrorister har gripits.

– Vi vet att planerade terrordåd har avvärjts.

– Under våren greps flera personer i Sverige och utomlands misstänkta för att ha förberett dåd i Sverige, kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer (M) under en presskonferens..

I veckan uppmanade också terrorgruppen al-Qaida ”islams folk” att hämnas koranbränningarna och genomföra attentat mot danska och svenska mål och hävdar att länderna inte tagit lärdom av terrordådet mot tidningen Charlie Hebdo, där tolv människor mördades och elva skadades.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!