IS-terrorister arbetar med svenska barn

Islamiseringen i Europa

publicerad 19 oktober 2023
- av Jan Sundstedt
Genrebild - krigare från terrorgruppen Islamiska Staten.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Över 20 ”återvändare” från Islamiska staten arbetar nu med svenska barn och ungdomar som barnskötare, ungdomsledare, lärare eller socialsekreterare. Flera av dem tros ha dödat människor för terrorgruppens räkning.

Det är Bonniertidningen Expressen som granskat ”återvändarna” och noterar att av 83 identifierade IS-terrorister arbetar åtminstone 21 direkt med barn och unga – ofta på skattebetalarnas bekostnad.

– Det finns alltid jobb att få i förskolan, berättar änkan till en högt uppsatt IS-terrorist, som numera arbetar som barnskötare.

Enligt granskningen har flera av ”återvändarna” deltagit i strider för Islamiska staten, men har inte dömts för sin delaktighet i IS terror och massakrer på civila.

Skolminister Lotta Edholm (L) säger sig vara mycket upprörd och hävdar att det svenska samhället varit ”för naivt”.

– Det är helt oacceptabelt att människor som är IS-terrorister arbetar i svenskt skolväsende, fritidsgårdar och liknande. Det borde inte få ske, säger hon till tidningen.

Kan rekrytera unga

Det kan noteras att Säkerhetspolisen vid upprepade tillfällen varnat för att återvändande IS-terrorister kan rekrytera och radikalisera barn och unga i Sverige – men att ett 20-tal av dessa ändå blivit anställda hos offentliga arbetsgivare.

– Jag vill bara fokusera på mitt liv. Det har gått bra för mig, säger en före detta IS-terrorist som fick anställning som socialsekreterare mycket kort efter att han återvände till Sverige.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp kallar avslöjandet för ”chockerande” men påpekar att på grund av Sveriges bristande lagstiftning har nästan ingen av IS-terroristerna dömts för något brott.

– De är olämpliga på de positionerna. De ska inte arbeta i miljöer med barn och unga, där de kan fortsätta sin påverkan på dem, betonar han.

Lotta Edholm vill nu se bättre bakgrundskontroller på de som anställs inom exempelvis skolväsendet och menar att det inte är någon ”mänsklig rättighet att jobba med barn och ungdomar”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!