Grova brott i samband med hanteringen av valet 2018

publicerad 21 maj 2019

Nära 100 anmälningar om brott gjordes i samband med valet i höstas. De flesta har lagts ned men 13 förundersökningar pågår fortfarande. Misstankarna rör bland annat felaktig hantering av valsedlar och olagligt agerande av vallokalsfunktionärer. Åklagare bedömer att flera av ärendena är grova.

Vid valet 2014 kom 42 anmälningar om brott in till Åklagarmyndighetens riksenhet mot korruption. Efter riksdagsvalet 2018 mer än fördubblades antalet anmälningar till 92 stycken. Det skriver SVT.

En förklaring till ökningen kan vara skärpta rutiner kring polisens inrapportering av den här typen av ärenden. Chefsåklagare Alf Johansson ser också en annan möjlig orsak:

– Jag kan tänka mig, att de politiska motsättningarna var större 2018 än 2014. Det var ett högre debattläge.

De återstående 13 förundersökningarna handlar bland annat om hantering av valsedlar som har inneburit att den röstberättigade “förhindrats att utöva sin medborgerliga rätt att rösta”.

– Det finns också vissa ageranden rörande informationsspridningen, som vi fortfarande utreder. Vissa åtgärder med röstningsunderlaget, där man kan misstänka, att det har manipulerats, har vi också förundersökning i gång på, liksom för vissa ageranden från funktionärer i vallokaler, det säger Alf Johansson.

En person är hittills delgiven misstanke om brott. En gemensam nämnare för anmälningarna är, att de berör brottsrubriceringen otillbörligt verkande vid röstning. Grovt brott kan ge upp till fyra års fängelse. Alf Johansson bedömer att det rör sig om grova brott i flera av fallen och han tror, att vissa av fallen kan gå till åtal.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!