Amerikaner förkastar Bidens legitimitet som president

publicerad 5 januari 2024
- av Jan Sundstedt
Joe Biden
Många amerikaner anser att Joe Biden vann genom valfusk.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Endast omkring sex av tio amerikaner anser att Joe Biden valdes rättvist som president år 2020, något som indikerar ett minskande förtroende för hans legitimitet när han i år ställer upp för omval, enligt en ny Washington Post-undersökning.

I undersökningen, som genomfördes förra månaden av The Washington Post och University of Maryland, framkommer att blott 62 procent av vuxna amerikaner anser att Joe Biden valdes som president på ett legitimt sätt. Det kan jämföras med 69 procent när samma fråga ställdes för två år sedan.

Cirka 31 procent av de som röstar på republikanerna tror att Biden valdes legitimt, en minskning från 39 procent. Andelen oberoende väljare som anger att valresultatet 2020 var giltigt sjönk till 66 från 72. Även bland demokrater faller förtroendet för Bidens legitimitet till 91 från tidigare 94 procent.

Biden släpar efter

Undersökningen kommer vid en tidpunkt då Joe Biden ligger efter Donald Trump i flertalet opinionsundersökningar inför presidentvalet 2024, något som Nya Dagbladet tidigt rapporterat om. Detta trots att hans republikanska ärkerival anklagas för olika typer av brott i fyra separata brottmål.

Resultatet av undersökningen följer dessutom på tre år av medierapportering – medier företrädesvis trogen Demokraterna – som försvarat Joe Bidens valseger och avfärdat anklagelserna om valfusk från Donald Trump som helt ogrundade.

Med stigande frustration bland befolkningen till följd av exempelvis problem med illegal invandring samt hög inflation, fokuserar Bidens omvalskampanj till stor del på att framställa Trump som ett hot mot demokratin.

Karavan av illegala migranter på väg mot USA. Foto: Faksimil Fox News

Mjukare inställning till Trump

Väljarnas inställning till Trumps roll i tumultet vid Kapitolium i januari 2021 håller enligt undersökningen dock på att mjukas upp. Endast 37 procent av de vuxna i USA anser att ex-presidenten bär ett “stort ansvar för händelserna”, en minskning från 45 procent när samma fråga ställdes en vecka efter händelsen.

Joe Biden har också uttryckt frustration över opinionsmätningar som pekar på att han får låga betyg av väljarna för sin ekonomiska politik. Något han menar är ett resultat av negativ mediebevakning och inte den förda politiken i sig.

Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre har i medieintervjuer på tisdagen hävdat att Biden åstadkommit mer på tre år än andra presidenter gjort på åtta år.

Vi förstår att det kommer att ta lite tid för folk att känna vad Bidenomics har kunnat göra“, kommenterade hon bland annat till MSNBC.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!