Trump stämmer Hillary Clinton för förtalskampanj

publicerad 25 mars 2022
- av Jan Sundstedt

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den förre amerikanske presidenten Donald Trump har lämnat in en stämningsansökan mot Hillary Clinton och flera andra högt uppsatta demokrater där dessa anklagas för att ha försökt rigga presidentvalet genom att lögnaktigt försöka koppla Trump och hans kampanj till Ryssland.

I samverkan konspirerade de tilltalade uppsåtligt för att väva ihop en falsk berättelse om att deras republikanske motståndare, Donald J. Trump, samarbetade med en fientlig utländsk suveränitet”, står det bland annat att läsa i den 108 sidor långa stämningsansökan som lämnats in till en federal domstol i Florida.

Clinton och hennes partikamrater anklagas också bland annat för att ha begått utpressning och för att ha konspirerat tillsammans för att förtala och karaktärsmörda den tidigare presidenten.

I stämningsansökan framgår även att Trump vill ha kompensation och ersättning för den skada som han menar att han åsamkats på grund av smutskastningen – minst 24 miljoner dollar, en summa som enligt den förre presidenten fortsätter att öka på grund av försvarskostnader, rättegångskostnader och andra utgifter relaterade till smutskastningskampanjen.

Enligt juristen Jeff Grell som specialiserat sig på utpressningsfall kan det mycket väl vara så att Trump väntat för länge innan han lämnade in stämningsansökan eftersom denna typ av anklagelser vanligtvis preskriberas efter fyra år. Han säger dock till Reuters att det för närvarande är oklart när man ska börja räkna startdatumet för denna fyraårsperiod.

Enligt Grell är det också troligt att Hillary Clinton och de andra anklagade, utöver att neka till alla anklagelser, även kommer att försöka åberopa yttrandefrihet och immunitet då de är eller var statliga ombud vid tiden när förtalskampanjen ägde rum.

Hillary Clinton och hennes representanter har inte kommenterat stämningsansökan.

De obevisade anklagelserna mot Trump har bland annat handlat om att Ryssland påstås sitta på besvärande privat information om Donald Trump och flera av hans rådgivare och att regeringen i Moskva arbetat ”bakom kulisserna” för att se till att Clinton förlorade valet.

Både Donald Trump och den ryska politiska ledningen har konsekvent förnekat all rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet. Några faktiska bevis för att Ryssland ska ha försökt manipulera valet har heller ännu inte presenterats.

Trump är precis som många av sina anhängare även av uppfattningen att hans valförlust 2020 berodde på ett omfattande valfusk orkestrerat av hans politiska motståndare och allierade till den nuvarande presidenten Joe Biden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!