Estoniaundersökning återupptas inte

Estoniakatastrofen

publicerad 15 februari 2024
- av Isac Boman
Hål som upptäcktes i M/S Estonias skrov i samband med filmandet av en dokumentärfilm 2020.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Kammaråklagare Karolina Wieslander låter meddela att man inte kommer att återuppta den tidigare nedlagda förundersökningen kring M/S Estonias förlisning. Inte heller kommer någon ny förundersökning att inledas.

I november 2020 fick Åklagarmyndigheten in en begäran om att den nedlagda förundersökningen om det begåtts brott i samband med Estonias förlisning skulle återupptas eller ny inledas eftersom det kommit fram nya omständigheter. I begäran hänvisades till uppgifter i en tv-dokumentär som visade hål i fartygets skrov. Därefter har ett flertal liknande begäran inkommit”, skriver kammaråklagaren i ett pressmeddelande.

Estlands säkerhetsutredningsmyndighet beslutade med hänvisning till de nya uppgifterna att inleda en preliminär bedömning – assisterade av svenska och finska myndigheter.

– Baserat på vad som framkommit genom utredningsmyndigheternas åtgärder finns det inget som tyder på att det skulle ha skett en kollision med ett fartyg eller ett flytande föremål och inte heller någon explosion i fören, menar Wieslander.

Ingen brottsmisstanke

– Inte heller har något annat framkommit som ger anledning att anta att ett brott har begåtts. De ytterligare åtgärder som planeras av utredningsmyndigheterna förväntas inte påverka min bedömning. Därmed ska inte förundersökning inledas och ärendet avslutas, fortsätter kammaråklagaren.

Estoniaundersökningen lades ursprungligen ner 1997 – snart efter förlisningen. 1999 beslutade riksåklagaren att inte återuppta den, eftersom de brott som förundersökningen omfattade då var preskriberade. Dennes beslut begärdes omprövat, men fastställdes året senare.

I samband med filmandet av dokumentären Estonia – fyndet som ändrade allt, upptäcktes bland annat ett stort hål i Estonias skrov, och det är fortfarande oklart vad som gett upphov till detta.

Nya Dagbladet har tidigare skrivit en rad artiklar om Estonia och de märkliga omständigheterna kring fartygets förlisning, utredningarna runt det, och hur de som försökt få klarhet i vad som verkligen hände behandlats av rättsväsende och myndigheter. Dessa artiklar kan man ta del av här.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!