Nya dykningar vid Estonia

Estoniakatastrofen

publicerad 17 juli 2023
- av Isac Boman
Bilder på ett stort hål i Estonias skrov.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under onsdagen genomför Haverikommissionen nya dykningar vid M/S Estonias vrak. Man ska bland annat fotografera fartygets bildäck och dessutom ska bogrampen lyftas upp ur havet.

– Vi vill försöka fotografera så mycket som möjligt på bildäck i den mån det går med tanke på siktförhållandena och sedan finns det också den här rampen som har lossnat från fartyget. Den har vi också för avsikt att ta upp så att vi kan undersöka den närmare, säger utredningsordförande Jonas Bäckstrand till SR.

Enligt Haverikommissionens officiella slutsatser gav Estonias bogramp vika, släppte in stora mängder vatten och orsakade fartygets förlisning.

– Det är egentligen rampen som är den kritiska delen i konstruktionen och det är klart att det är intressant för oss att titta närmare på de skador och låsanordningar som finns på rampen.

Estonias bildäck har inte undersökts tidigare, bland annat eftersom man hänvisat till gravfridslagen. Nu vill Haverikommisionen undersöka om vatten kan ha trängt in genom luckor och ventilationstrummor – och om detta ledde till den mycket snabba förlisningen.

– Man kan ju tänka sig att man ser vilka skador som kan finnas på ventilationstrummor eller dörrar som är öppna eller stängda, hur vattnet kan ha passerat eller om det finns rester av surrningar av lasten eller sådana saker.

Huruvida de nya undersökningarna kommer att påverka Haverikommissionens slutsatser angående själva förlisningen är enligt Bäckstrand för tidigt att säga, men han hoppas att man kan ta ”så bra bilder som möjligt”.

Det kan tilläggas att påträffade kroppar inte kommer att bärgas.

Tidigare har Henrik Evertsson och Linus Andersson i sin dokumentär Estonia – fyndet som ändrar allt bland annat kunnat dokumentera ett stort hål i fartygets skrov, vars uppkomst är oklart. Evertsson och Andersson dömdes också till 80 dagsböter för brott mot gravfriden för sina dykningar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!