SVT ska granska ”Estoniakonspirationer”

Estoniakatastrofen

publicerad 3 oktober 2023
- av Isac Boman
SVT:s kontor i Stockholm och det "oupptäckta" hålet i Estonias skrov som Henrik Evertsson dokumenterade.

Skattefinansierade SVT ska snart sända ett längre program som fokuserar på ”konspirationsteorier” kopplade till Estoniakatastrofen. Dessutom uppger man att man ska ”granska” den internationellt uppmärksammade dokumentärfilmen Estonia fyndet som förändrar allt, som journalisten Henrik Evertsson belönades med stora journalistpriset för.

Henrik Evertsson kunde bland annat dokumentera ett stort och tidigare okänt hål i fartygets skrov – något som snabbt blev ett hett samtalsämne runt om i landet och som väckte frågor om den officiella förklaringsmodellen till varför fartyget förliste. Flera sensationella vittnesmål som tidigare inte lyfts fram i offentligheten delgavs också i dokumentären.

Evertsson och undervattensexperten Linus Andersson dömdes i hovrätten till 80 dagsböter för brott mot lagen om skydd för gravfriden efter att ha filmat och undersökt fartyget Estonias vrak – men har själva hela tiden framhållit att man inte gjort någonting brottsligt utan enbart utfört sitt journalistiska arbete.

Nu uppger SVT att man i ett avsnitt av Vetenskapens värld den 9 oktober ska sända ett längre reportage om ”konspirationsteorier kring Estoniakatastrofen” – där man bland annat menar att man ska ”granska” Evertssons dokumentär liksom även jurymedlemmarna som belönade den med Stora journalistpriset.

Linus Andersson och Henrik Evertsson. Foto: faksimil/Youtube

”Vem ligger bakom?”

När Nya Dagbladet kontaktar SVT för att ställa frågor om reportaget och dess fokus är de förtegna och vill inte avslöja några detaljer om programmet.

– Det handlar om de senaste årens uppståndelse där vi försöker ta reda på vad som egentligen stämmer och ta reda på vilka som ligger bakom de här nya påståendena, kommenterar man kort.

Till branschtidningen Journalisten säger journalisten, Linus Brohult, som ligger bakom programmet att ”hela de senaste årens uppväckta ifrågasättande av vad som hände med Estonia känns väldigt angeläget att belysa”.

– Inte minst för att viktiga delar av samhället anklagats för att mörklägga sanningen.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!