Dyrare mat spås göra svenskarna sjukare

Förstörelsen av den europeiska ekonomin

publicerad 10 april 2023
– av Markus Andersson
Allt fler svenskar anser sig inte längre ha råd att köpa hälsosam mat.

Skenande matpriser gör att svenskarna köper allt mindre av grönsaker, frukt, fisk och kött. Livsmedelsverket varnar nu för att befolkningens förändrade matvanor riskerar att leda till att cancer, fetma och hjärt- och kärlsjukdomar ökar.

Enligt Livsmedelsverkets undersökning svarar fyra av tio att de köper mindre färska grönsaker idag jämfört med våren 2022, oavsett inkomstnivå. De med låga inkomster svarar dock att de väljer bort färska grönsaker oftare än de med högra inkomster.

– Att konsumenterna säger att de köper mindre av färska grönsaker är oroande. Om det ger förändrade matvanor finns det en risk för att hälsan påverkas negativt på sikt, säger Karin Fritz rådgivare på Livsmedelsverket.

33 procent uppger också att de köper mindre frukt och de tillfrågade svarar även att de köper mindre kött, kyckling och fisk än vad de tidigare gjort – besked som riskerar att få stora konsekvenser på den allmänna folkhälsan.

– Så kallade levnadsvanesjukdomar som cancer och hjärt- och kärlsjukdomar kan öka på sikt om matvanorna försämras. Därför behöver vi på Livsmedelsverket följa hur både matpriser och andra faktorer påverkar hur vi äter och om det kan finnas risk för att hälsan påverkas negativt i olika inkomstgrupper, kommenterar Fritz.

Marie Löf som är professor i nutrition vid Karolinska institutet menar att uppgifterna är allvarliga och konstaterar att risken för ökad fetma och många andra kostrelaterade sjukdomar ökar kraftigt om medborgarna inte får i sig bra mat.

– Vi får hoppas på att prisutvecklingen vänder snart så att det vi ser nu är kortsiktiga förändringar.

– Tyvärr har vi ju ojämlikheter i hälsa med större andel övervikt och obesitas i utsatta grupper. Det finns ju risk att sådana skillnader blir ännu större nu eftersom de som har det sämst ekonomiskt har sämre förutsättningar att köpa hälsosam mat när priserna stiger, fortsätter hon.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.