Norska forskare: odlad lax är giftig

publicerad 10 maj 2020
Den odlade laxen kan vara mycket giftig.

Norska forskare tycker att det är obegripligt att den odlade fisken tillåts säljas eftersom den innehåller höga halter av kemikalier och antibiotika. De norska hälsomyndigheterna hävdar dock samtidigt att gifterna i fisken ligger långt under de tillåtna gränsvärdena.

Är odlad lax från Norge farlig att äta? Enligt dokumentären Generique poisson: Elevage en eaux troubles som gjordes av France 2, är den det. Dokumentären stoppades från att visas på SVT, men filmen omnämndes istället via Vaken.se som även skriver om den obekväma sanningen bakom våra goda grannars odlade fisk.

Norge började med laxodling redan på 1970-talet och är i dag en massindustri som producerar över en miljard ton fisk till 97 länder världen över. Norsk laxodling hade en sammanlagd vinst på nästan 30 miljarder kronor bara mellan åren 1998-2012. Nu slår dock journalister, forskare, läkare och experter larm om innehållet i fisken.
— Det farligaste du kan äta, menar miljöaktivisten Kurt Oddekalv i den franska dokumentärfilmen.

Stöd vår journalistik!

Tack för att du läser våra artiklar och stöder Nya Dagbladet. Vår vision är att fortsätta leverera oberoende åsikter och kvalitetsjournalistik. För att hjälpa oss i framtiden kommer du att kunna betala per artikel. För att komma igång så är det bara att registrera sig hos WordPay.

De kommer att donera 10 kronor till oss för varje registrering som vi får in under oktober, det bästa är att de kommer att hålla din data privat och du får 10 gratisartiklar på ditt konto (endast i oktober).

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend