Norska forskare: odlad lax är giftig

publicerad 10 maj 2020
- av Sofie Persson
Den odlade laxen kan vara mycket giftig.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Norska forskare tycker att det är obegripligt att den odlade fisken tillåts säljas eftersom den innehåller höga halter av kemikalier och antibiotika. De norska hälsomyndigheterna hävdar dock samtidigt att gifterna i fisken ligger långt under de tillåtna gränsvärdena.

Är odlad lax från Norge farlig att äta? Enligt dokumentären Generique poisson: Elevage en eaux troubles som gjordes av France 2, är den det. Dokumentären stoppades från att visas på SVT, men filmen omnämndes istället via Vaken.se som även skriver om den obekväma sanningen bakom våra goda grannars odlade fisk.

Norge började med laxodling redan på 1970-talet och är i dag en massindustri som producerar över en miljard ton fisk till 97 länder världen över. Norsk laxodling hade en sammanlagd vinst på nästan 30 miljarder kronor bara mellan åren 1998-2012. Nu slår dock journalister, forskare, läkare och experter larm om innehållet i fisken.

— Det farligaste du kan äta, menar miljöaktivisten Kurt Oddekalv i den franska dokumentärfilmen.

 

Svenska SVT hade köpt in den franska dokumentären, men sändningen ställdes in efter ”att ett omfattande [norskt] PR-maskineri drogs igång” enligt SVT drogs igång mot den svenska TV-kanalen. SVT uppger att de började ifrågasätta innehållet i dokumentären och fann att den endast gav ”en sida av historien”, trots att även fiskodlare intervjuades i dokumentären. Däremot fick inte de norska fiskodlarna komma till tals trots de mycket obekväma rapporter som berättas om i filmen. Chefredaktören Martin Falklind för den svenska tidningen Fiskejournalen har själv erfarit de norska fiskeodlarnas ”PR-maskineri” och väljer att kommentera SVT:s val att stoppa sändningen av den franska dokumentären:

— Jag tror säkert att SVT i detta fall hade goda skäl för att ställa in sändningen. Men jag har själv erfarenheter av hur norsk odlingsindustri agerar när de upplever att de har blivit trampade på tårna. De kan upplevas ganska hotfulla, säger Martin Falklind till Fiskejournalen och säger att han hoppas på att det kommer fler filmer som granskar laxodlingsindustrin.

— Om man inte har tillräckligt med kunskap om hur ämnen påverkar utvecklingen hos spädbarn, ska man inte rekommendera livsmedel som innehåller dessa ämnen. I Norge görs det mycket reklam för den norskt odlade fisken, där man bland annat uppmuntrar mammor och barn att äta fisken och det oroar oss, fortsätter den norska sjukhusexperten Anne-Lise Bjørke Monsen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!